Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A, što s financijama?

Prekidi veze mogu biti skupi: Evo koliko koštaju jedan prosječan par

Shuttershock
16.03.2023.
u 10:30

Prekid veze nije jeftin, tvrdi istraživanjem Experian-a koje pokazuje da prosječni prekid par košta više od 1200 eura.

Kad ste u dugoj vezi, dijelite puno toga. Od kreveta do prijatelja, sve se isprepliće. Zbog toga, ako na kraju prekinete, može biti vrlo teško pošteno razdvojiti stvari – osobito financije. Možda imate zajednički bankovni račun ili možda plaća jedne osobe pokriva račune, a druga ide u dodatne troškove. Kako god ih podijelili, vjerojatno su vaše financije prilično zapetljane. Zapravo, 47% ljudi koji su prekinuli dugotrajnu vezu ne zna kako financijski raskinuti s bivšim, prenosi Metro.

Znanstvenici tvrde: Ovo je najlakši način da prebolite prekid veze

1/5

A, prekid veze nije jeftin, tvrdi istraživanjem Experian-a koje pokazuje da prosječni prekid par košta više od 1200 eura. Zapravo, cijena samog prekida znači da su neki parovi prisiljeni ostati zajedno. Novac je također uzrok dvije trećine prekida, a 62% parova rastaje se zbog financijskih razloga.

Dakle, kako financijski raskinuti s nekim i osigurati da ne izgubite svoj teško zarađeni novac? Pearl Akintola, stručnjakinja za potrošačke financije u Experianu, razdvojila je tri faze financijskog prekida, kako bi iz njega izašli financijski ovisni. Pearl je rekla: „Kada prolazite kroz popis što napraviti nakon prekida, blokiranje bivših na društvenim mrežama uvijek je na vrhu popisa, ali pronalaženje načina za prekid financijskih veza obično je na dnu. Vjerojatno ste u nekom trenutku povezali svoje financije, bilo da ste platili račune ili kupili kućanske potrepštine koristeći zajednički kredit. Važno je da se financijski odvojite od bivšeg. Ako ne poduzmete potrebne korake, oni će ostati povezani s vašim kreditnim izvješćem, tako da njihova buduća potrošnja može utjecati na vaše vlastite financijske prilike“.

Prva faza: Prekid

Prekid je obično najteži dio, ima puno teških razgovora koji se moraju odraditi, a emocije su vrlo visoke. Kako podijeliti svoju ušteđevinu? Tko će preuzeti financijsku odgovornost za psa kojeg ste zajedno kupili? Prvi korak je tražiti podršku i vodstvo. Vaša bi obitelj mogla biti izvrsna za emocionalnu podršku, ali sjajno je angažirati financijskog stručnjaka da vam pomogne ako financijski učinak rastave postane neizvodljiv.

Ako ste zajedno iznajmili nekretninu i niste na kraju zakupa, tada ste, ako ste oboje navedeni u ugovoru, oboje odgovorni za najam do isteka ugovora. Obratite se stanodavcu ili agentu za nekretnine i obavijestite ih o svojoj namjeri iseljavanja. Razgovarajte o tome što će to značiti za ugovor o najmu i kako možete okončati svoju odgovornost prema njemu.

Također, ne zaboravite račune. Naime, odgovorni ste za sve komunalne račune, kao što su plin i struja, koji glase na vas. Prije nego što se iselite kako biste pobjegli od bivšeg, obratite se pružateljima usluga za sve račune za režije na svoje ime i obavijestite ih o svojim planovima. Tada možete dogovoriti kako platiti nepodmireni dug na svim konačnim računima. Zatvorite svoje zajedničke račune i podijelite svoju ušteđevinu. Iako ovo može biti neugodan korak, važno je završiti s tim jer se račun ne može zatvoriti dok se novac ne podijeli.

Prođite kroz sva nadolazeće putovanja ili odmore koje ste možda rezervirali. Istraživanja pokazuju da u prosjeku oni koji otkažu ili pomaknu planirane praznike izgube gotovo 900 eura. Kako biste to izbjegli, provjerite svoju policu putnog osiguranja jer bi otkazivanje njome moglo biti pokriveno. Ali, budite spremni da mogu zatražiti dokaz da bi podnijeli zahtjev. Naravno, ako ipak želite ići na put, zamolite prijatelja da pođe s vama. Obratite se svojoj putničkoj tvrtki da vidite možete li promijeniti ime na rezervaciji.

Posljednji korak prije završetka prve faze relevantan je samo ako imate zajedničkog kućnog ljubimca. Morate odlučiti kod koga će ljubimac živjeti, a tko će ga posjećivati i uzimati na nekoliko dana. Ako se radi o potonjem, morate postaviti raspored imajući na umu dobrobit ljubimca. Raspravite o tome kako ćete se zajedno pobrinuti za troškove poput neočekivanog veterinarskog računa ili odlučite tko će preuzeti potpunu financijsku odgovornost.

Druga faza: Financijski sjaj

Sad kad ste prekinuli financijske veze, vrijeme je da se usredotočite na svoj financijski sjaj nakon prekida. Prvo, pogledajte svoje kreditno izvješće. To može biti posljednja financijska veza koju imate s bivšim. Ako ste imali zajednički račun ili ste kod njih podigli oblik kredita poput zajma, tada će vaše kreditno izvješće biti povezano s njihovim, a oni će se pojaviti kao financijska poveznica u vašem izvješću. Kako biste izbjegli da njihove buduće financijske odluke utječu na vaše zahtjeve za kredit, zatražite od kreditne agencije da ih ukloni iz vašeg izvješća. Ali, zapamtite, da biste to učinili trebate otplatiti i zatvoriti sve zajedničke račune i kreditne ugovore ili ih prenijeti na jedno ime.

Zatim, ažurirajte svoje lozinke. Ako je vaša kartica još uvijek registrirana na stranicama za online kupnju, vaš bi bivši mogao nastaviti kupovati artikle pomoću podataka vaše kartice. Da se to ne bi dogodilo, napravite popis svih stranica na kojima su podaci za prijavu na vaše ime i promijenite lozinku. Također, ako postoje neki na ime vašeg bivšeg partnera koji imaju registrirane podatke o vašoj kartici, prijavite se na njih i izbrišite svoje registrirane podatke o plaćanju.

Na kraju, stjecanje jasnog uvida u to kako će vaše financije izgledati ubuduće iznimno je važno. Smislite kako ćete si sami priuštiti novi najam te se riješite svih nepotrebnih pretplata i troškova.

Treća faza: Počnite ponovno izlaziti

Kako biste mogli ponovno izlazit ili putovati, pronađite najbolje financijske mogućnosti, kao što je bolji štedni račun ili jeftinija kreditna kartica. Sada kada ste se oprostili od zajedničke štednje, otvorite vlastitu, ali razgledajte prije nego što se odlučite. Razmislite koliku ćete kamatu dobiti i jesu li kamate fiksne ili ovise o tržištu. Također, razmislite koliko često želite imati pristup svom novcu. Ako ga namjeravate često koristiti, razmislite o otvaranju računa s lakim pristupom. Ali, ako štedite za nešto dugoročno, poput kuće ili mirovine, potražite štedni račun na određeno vrijeme. Prije podnošenja zahtjeva za novu karticu provjerite ispunjavate li uvjete za nju na stranicama za usporedbu. Ali, zapamtite, kao i kod bilo kojeg oblika kredita, razmislite o svom planu otplate prije nego što potrošite sve novce i pokušajte u cijelosti isplatiti svoj dug na kraju svakog mjeseca.

Konačno, ako ste preuzeli aplikaciju za upoznavanje koja će vam pomoći da se vratite upoznavanju novih ljudi, provjerite je li to stranica od povjerenja. Kada razgovarate s nekim od korisnika, budite oprezni da ne podijelite nikakve osobne podatke koji bi se mogli koristiti zlonamjerno, poput vašeg datuma rođenja ili osobne adrese. Prevaranti mogu upotrijebiti ove podatke kako bi dobili pristup vašem bankovnom računu, stoga nemojte dijeliti te podatke prerano u vezi. Prevaranti će također poticati svoje žrtve da pređu na drugu aplikaciju za razmjenu poruka što je prije moguće kako se ne bi mogao pronaći dokaz prijevare. Ako se preselite na drugu platformu za komunikaciju, budite oprezni.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
12:18 16.03.2023.

rastava braka je jos gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije