Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako si pomoći

Prehranom do smirenosti i vitkosti

dijeta
Photos.com
03.01.2012.
u 11:04

Postoje dokazi da je jedna od najvećih nuspojava kroničnog stresa nesposobnost da se skinu neželjeni kilogrami

Blagdanski dani sada su već iza nas, ali koliko god u njima uživali, oni sa sobom donose i neizbježan stres koji se kod svake osobe manifestira drugačije. Ipak, postoje dokazi da je jedna od najvećih nuspojava kroničnog stresa nesposobnost da se skinu neželjeni kilogrami. Nutricionistica i stručnjakinja za dijete Charlotte Watts zajedno s Annom Magee napisala je knjigu "The De-stress Diet" u kojoj objašnjava da način na koji se tijelo nosi sa stresom može pomoći u tome kako biti smireniji i mršaviji, prenosi Daily Mail. Prema ovoj knjizi, promjene u prehrani i životnim navikama mogu pomoći u borbi sa stresom.

Inače, višak hormona stresa u organizmu potiče pohranu masti, osobito u srednjem dijelu tijela. Zbog stresa su i mnoge dijete osuđene na propast. Da jednako ne bi bilo i ovog siječnja, donosimo kviz iz navedene knjige pomoću kojeg se može odrediti tip stresa. Problem je detektiran ako je u bilo kojem od sedam područja vaš odgovor da na tri ili više pitanja. No, za svaki problem postoji i rješenje koje vodi cilju uz malo discipline, žrtvovanja i truda.

Otečenost i stres

Osjećate li se napuhano nakon jela? Imate li simptome iritacije želuca koji se pogoršavaju kada ste pod stresom?

Jeste li osjetljivi na hranu?

Jeste li dugoročno pili steroidne, antiupalne lijekove i antibiotike? Jeste li skloni glavoboljama? Je li vaša prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima?

Ako je ovo vaš tip stresa, mnogi problemi uzrokovani su pomanjkanjem dobrih bakterija u crijevima. Povećajte unos prirodnih probiotika (radič, banane, češnjak, luk, poriluk). Jedite polako te smanjite unos šećera, alkohola i kofeina. Napravite test intolerancije na hranu.

Nervoza i stres

Osjećate li se stalno uzbuđeno i napeto?

Reagirate li brzo na stresne situacije?

Borite li se kako bi se mogli opustiti?

Osjećate li se pod pritiskom da morate sve napraviti?

Osjećate li da više ne možete?

Jeste li skloni promjenama raspoloženja ili razdražljivosti?

Ovo je najčešći tip stresa, a posebno je opasan dugoročno. Jedite proteine u svakom obroku (jaja, meso ili riba), zdrave masnoće i mnogo povrća. Razmislite o uzimanju dodataka prehrani koji sadrže cink, željezo, B vitamine, vitamin C...

Hladnoća i stres

Žalite li se često da vam je hladno kada je drugima toplo?

Imate li lošu cirkulaciju te ste skloni zadržavanju tekućine?

Osjećate li da vam se stanjuje kosa?

Osjećate li da se često teško koncentrirate?

Imate li sve manje i manje energije? Imate li promukli glas? Budite li se umorni?

S ovim tipom stresa najteže je smršaviti. Vježbajte jogu, unosite manje šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Smanjite unos alkohola i kave. Izbjegavajte sirovi kupus, brokulu, cvjetaču i kelj jer mogu utjecati na rad štitnjače. Jedite čili, đumbir, jabučni ocat i slično da vas zagrije.

Bolest i stres

Često ste prehlađeni ili imate problema s astmom, artritisom ili psorijazom?

Imate problema s glavoboljama? Jeste li dulje razdoblje uzimali lijekove?

Obiluje li vam prehrana šećerom i ugljikohidratima?

Imate li problema sa zglobovima, srčanim bolestima ili osteoporozom?

Potrebno je smanjiti unos šećera, unijeti namirnice bogate vitaminom C i E te betakarotenom kao što su svježe voće i povrće te začini, zeleni čaj, češnjak i riba. Kako bi se pak ojačale kosti, nužno je vježbanje poput trčanja ili hodanja.

Hormoni i stres

Imate problema s PMS-om ili menstrualne probleme?

Žudite li za šećerom u PMS-u?

Javljaju li vam se simptomi menopauze?

Imate li problema s neplodnošću?

Jeste li tijekom duljeg vremena koristili hormonalnu kontracepciju?

Alkohol pogoršava PMS te ga treba izbjegavati, a smanjiti unos mesa, jaja i mliječnih proizvoda koji mogu narušiti prirodnu hormonalnu ravnotežu. Blagotvorni za ženske hormone su zato soja, tamari umak, miso juha i tempeh. Vježbati treba svakodnevno.

Umor i stres

Budite se umorniji nego što ste zaspali?

Nemate energije?

Šećer i kofeini jedino vas mogu pokrenuti?

Svaku večer osjećate se izmoždeno?

Loše spavate ili uopće ne spavate?

Stalno ste žedni, ali i često imate potrebu za mokrenjem?

Umjesto šećera, kave, alkohola i cigareta posegnite za multivitaminima i dodacima prehrani kao što su željezo, B i C vitamin i magnezij. Jedite više crvenog mesa, ribe i jaja te špinat, tofu i gljive. Vježbanjem, pak, smanjite hormon stresa.

Bez motiva

Naginjete li depresiji?

Koristi li vam hrana, posebno šećer kao utjeha?

Osjećate li se često kao da niste u stanju ništa raditi ni s bilo kime razgovarati?

Osjećate da stalno morate jesti, čak i noću?

Jedete dok niste prepuni hrane?

Spavate li loše?

Omega 3 dodatak prehrani povećat će proizvodnju hormona sreće, a dovoljno proteina u svakom obroku osigurati konstantan unos energije, što će zadovoljiti potrebe organizma. Preporučuje se vježbanje na otvorenom, druženje i puno smijeha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije