Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Poznato je da je med zdrav, no znate li koje su zapravo njegove dobrobiti? Za ove četiri možda niste čuli!

Shutterstock
20.11.2022.
u 12:05

Nije čudno da je med neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima, a pravilnom konzumacijom on može postati i prirodni lijek

Med je jedna od najzdravijih namirnica jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. To je lako probavljiva namirnica koja vraća snagu, a osnažuje i psihu. Pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja. No, on ima još mnogo zdravstvenih prednosti za koje ne znaju mnogi, piše Pinkvilla.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

1. Olakšanje kod problema sa sinusima
Antibakterijska i antiseptička svojstva koja su prirodno prisutna u medu, pomažu očistiti infekcije i smanjiti upalu sinusa. Med također smiruje grlo, smanjuje kašalj i jača imunološki sustav.

2. Prirodni izvor energije
Prirodni, neprerađeni šećer kojeg sadrži med, izravno ulazi u krvotok i može pružiti brzi nalet energije. Vaš trening u teretani imat će velike koristi od ovog brzog pojačanja energije, posebno ako radite duge vježbe izdržljivosti.

3. Sadržava antioksidanse
Što je med tamniji, to sadržava više antioksidansa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih stanica što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza su dvije ili tri žličice meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

4. Brz i dubok san
Imate li poteškoća sa spavanjem? Topli napitak s medom i mlijekom trebali biste piti neposredno prije spavanja. Nekoliko žlica meda u mlijeku ili čaju, već dugo vremena koristi za pospješivanje sna.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Komentara 8

PR
Predaror
13:11 20.11.2022.

Pravi Med a ne patvorine od kineskih medova i ostalih šečernih medova , je lijek i kao takvog ga treba konzumirati. Dvije do tri žlice dnevno.

HR
Hrast
13:21 20.11.2022.

Pitanje za milijun dolara. Kao i maslinovo ulje tako o med, dakle, kako prepoznati pravi domaći med? Zabilja kako? Nije mi problem izdvojiti više za pravu robu, ali realno kako znati jer svašta se prodaje. Dajte mi recite molim Vas. Hvala!

Avatar Hazl113
Hazl113
12:32 20.11.2022.

A ono najbitnije se ne napiše, a to je da med nikako ne smije preći 50°C, jer se tako uništava ono najbitnije u njemu. Znači topiti med u mlakom mlijeku i čaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije