Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prakticirate li fasting?

Povremeno postite kako bi izgubili kilograme? To može promijeniti način na koji vaš mozak radi

shutterstock
22.12.2023.
u 07:00

Ova dijeta uključuje izmjenu dana posta s danima normalnog hranjenja.

Prakticirate fasting? Uključivanje u trendi metodu mršavljenja koju hvale slavne osobe poput Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian i Gwyneth Paltrow moglo bi vam zabrljati mozak, pokazuje nova studija. Istraživači s Instituta za upravljanje zdravljem u Pekingu otkrili su da povremena restrikcija energije (IER) može dovesti do dramatične promjene crijevnih bakterija i aktivnosti mozga, s pozitivnim i negativnim učincima, piše New York Post.

Ova dijeta uključuje izmjenu dana posta s danima normalnog hranjenja. Sudionici studije izgubili su u prosjeku oko 7 kg u razdoblju od dva mjeseca. Isprekidani post je više puta kritiziran zbog svojih navodnih rizika, od dijabetesa tipa 2 do povećane vjerojatnosti smrti. Nakon što je IER dio studije završen, sudionici su pokazali 'smanjenje aktivnosti regija mozga koje su uključene u regulaciju apetita i ovisnosti'.

VEZANI ČLANCI: 

Također je dokazano da 'povećanje obilja određenih crijevnih bakterija koje mogu pomoći pri pažnji, motoričkoj inhibiciji, emocijama i učenju'. 'Ovdje pokazujemo da IER dijeta mijenja ljudsku osovinu mozak-crijeva-mikrobiom', rekao je dr. Qiang Zeng, 'Uočene promjene u mikrobiomu crijeva i u aktivnostima u regijama mozga koje su povezane s dodatkom tijekom i nakon gubitka težine vrlo su dinamične i povezane tijekom vremena'.

Rezultati su postignuti proučavanjem uzoraka stolice 25 Kineza i Kineskinja na IER dijeti. Sudionici su prvo prošli kroz 32-dnevnu 'fazu visoko kontroliranog posta', u kojoj su jeli obroke koje je dizajnirao dijetetičar prilagođen njihovim potrebama. Nakon toga, proveli su 30 dana u takozvanoj 'fazi nisko kontroliranog posta' - u kojoj im je bilo dopušteno više vlastitih izbora.

VEZANI ČLANCI: 

Nedavno objavljena studija u Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, također sugerira da metoda mršavljenja može pomoći u smanjenju problema povezanih s pretilošću kao što su hipertenzija, hiperlipidemija i disfunkcija jetre. Međutim, primijećene su neke negativne nuspojave, osobito na izvršnu funkciju, što bi utjecalo na našu volju za mršavljenjem.

'Zdrav, uravnotežen crijevni mikrobiom ključan je za energetsku homeostazu i održavanje normalne tjelesne težine', rekao je dr. Yongli Li iz Odjela za zdravstveni menadžment, 'Nasuprot tome, abnormalni crijevni mikrobiom može promijeniti naše prehrambeno ponašanje utječući na određena područja mozga koja su uključena u ovisnost'.

'Sljedeće pitanje na koje treba odgovoriti je precizan mehanizam kojim crijevni mikrobiom i mozak komuniciraju kod pretilih ljudi, uključujući i tijekom mršavljenja', dodao je dr. Liming Wang s Instituta za mikrobiologiju u Pekingu, 'Koji su specifični crijevni mikrobiom i regije mozga ključni za uspješno mršavljenje i održavanje zdrave težine?'.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije