Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snaga ljubavi

Potvrđeno: Zaista možemo umrijeti zbog slomljenog srca

slomljeno srce
Foto: Thinkstock
27.11.2013.
u 12:30

Istraživanjem je otkriveno da će prije umrijeti osobe koje su postale udovice ili udovci nego osobe koje i dalje pored sebe imaju svoje životne ljubavi.

Godinama se vjerovalo da gubitak životne ljubavi može uzrokovati smrt, a sada su to znanstvenici i potvrdili. Istraživanje provedeno na Harvardu otkrilo je da nakon gubitka voljene osobe, smrti supruga ili supruge, partner se u iduća tri mjeseca suočava s 66% povećanim rizikom od smrti, a veći rizik prisutan je kod mlađih osoba. 

U istraživanju je sudjelovalo 26 000 osoba starijih od 50 godina. Pratili su parove od 1998. do 2008. godine, a 2912 osoba preminulo je tijekom tog razdoblja. Znanstvenici su bilježili datume njihovih smrti i pratili stanje partnera koji je ostao nakon njih. Istraživanjem je otkriveno da će prije umrijeti osobe koje su postale udovice ili udovci nego osobe koje i dalje pored sebe imaju svoje životne ljubavi.

Najviše udovaca i udovica ( više od 50 posto) umrlo je u razdoblju od tri mjeseca nakon partnerove smrti, 26 posto ih je umrlo u prvih šest mjeseci, a 44 posto njih je umrlo u razdoblju šest mjeseci do godine dana nakon smrti partnera, piše Daily Mail.

Partneri koji su dugo godina živjeli u sretnom braku, umirali su jedan za drugim, gotovo u samo par sati.

Ostat će zapamčen i primjer Clifforda i Eve Vevea koji su posljednje dane svog života proveli u domu za starije osobe, držeći se za ruke svaki dan. Njegovatelji iz doma spojili su im krevete kako bi bili što bliže jedno drugome, a umrli su na isti način isti dan. Clifford je imao 93 godine, a Eva 90 godina.

Liječnici nisu uspjeli naći točan uzrok tih "smrti udovaca", no navode kako je moguće da živući partner prestane brinuti o sebi, ne nastavlja sa zdravim navikama koje su zajedno imali, oboli i prestane uzimati lijekove i slično.

>>U ovome je tajna sretnog braka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije