Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI REZULTATI, ALI…

Postavili smo vam pitanja o prijevarama na internetu. Evo kako ste odgovorili

Online prijevare
Foto: Envato Elements
1/3
15.12.2023.
u 16:21

Rezultati ispitivanja ukazuju na nekoliko važnih zaključaka, a konstantna edukacija najbolja je borba protiv različitih vrsta prijevara.

U prijašnjem članku naglasili smo važnost svjesnosti o financijskim prijevarama i pozvali vas da sudjelujete u kvizu kako biste provjerili svoje znanje. Ukupno je 464 čitatelja riješilo kviz do kraja, a rezultati su „šareni“ pa provjerite jeste li sve znali i pročitajte nekoliko dodatnih savjeta o zaštiti od financijskih prijevara.

Rezultati ispitivanja ukazuju na nekoliko važnih zaključaka:

1. Visok postotak prepoznavanja potencijalnih prijevara
Više od 84 % čitatelja točno je prepoznalo scenarije koji ukazuju na prijevaru.

2. Najčešće prepoznate prijevare
Skoro 90 % čitatelja prepoznalo je da su pozitivni komentari na društvenim mrežama i slike/potvrde slavnih osoba sumnjive.

Također, većina čitatelja, oko 64 %, prepoznala je potrebu dodatnog istraživanja prije nego što investiraju na temelju savjeta kolege.

3. Povećana sklonost prihvaćanju sumnjivih tvrdnji
Iako većina čitatelja prepoznaje opasnosti, ipak čak 23 % njih nije uočilo potrebu za dodatnim informacijama kako bi izbjegli prijevare.

Foto: Envato Elements

Kada je riječ o tvrdnjama koje upućuju na prijevaru, postoji određen postotak ispitanika koji nije prepoznao ispravne odgovore, što ukazuje na opću nesigurnost ili nedostatak informacija. Velik broj čitatelja, više od 92 %, vjeruje da nije potrebno dodatno provjeravati ako informacija ili ponuda dolazi iz „velike i poznate“ tvrtke.

Da zaključimo, iako većina ispitanika pokazuje visoku razinu svjesnosti o potencijalnim prijevarama, i dalje postoji velik broj onih koji su skloni vjerovati sumnjivim tvrdnjama ili ne prepoznaju sve potencijalne rizike. Edukacija i promicanje svijesti o prijevarama ključan su faktor u smanjenju broja žrtava financijskih prijevara.

Edukacija kao osiguranje od financijskih prijevara

U digitalnom svijetu financijskih transakcija sve više ljudi osjeća se nesigurno kada je riječ o prepoznavanju različitih vrsta financijskih prijevara i razumijevanju njihovih uzroka. Ta neizvjesnost naglašava potrebu za edukacijom i informacijama kako bi svi mogli bolje zaštititi svoje financijske interese.

Rezultati istraživanja pokazuju da velik broj ispitanika izražava nedostatak samopouzdanja u prepoznavanju prijevara. Stoga institucije kao što su Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i njezin portal „Novac za sutra“ kontinuirano objavljuju informacije koje mogu pomoći potencijalnim ulagateljima da bolje razumiju i otkriju financijske prijetnje.

Foto: Envato Elements

Edukativni materijali dostupni na www.hanfa.hr i www.novaczasutra.hr mogu poslužiti kao koristan izvor znanja o vrstama prijevara, njihovim karakteristikama i metodama prevencije.

Dodatni savjeti za zaštitu od financijskih prijevara

Edukacija o različitim vrstama prijevara
Potrebno je redovito čitati informacije o različitim vrstama financijskih prijevara, uključujući phishing, telefonske prijevare i skimming. Razumijevanje taktika prevaranata ključno je za prepoznavanje potencijalnih prijetnji.

Redovito ažuriranje antivirusnog softvera
Uključite automatsko ažuriranje antivirusnih programa na uređajima kako bi se smanjila vjerojatnost infekcije malwareom ili drugim zlonamjernim programima.

Oprez pri korištenju javnih mreža
Zapamtite da nikada nije dovoljno opreza pri korištenju javnih Wi-Fi mreža. Korisnici bi trebali izbjegavati obavljanje osjetljivih transakcija na javnim mrežama i uvijek koristiti VPN za dodatnu sigurnost.

Provjera izvora komunikacije
Provjeravajte izvore bilo kakvih elektroničkih ili telefonskih komunikacija koje zahtijevaju osobne podatke. Financijske institucije ne traže osjetljive informacije putem e-pošte ili telefona. Primjerice, sva legitimna društva koja smiju pružati investicijske usluge hrvatskim građanima nalaze se u registrima Hanfe (hyperlink), gdje možete provjeriti nalazi li se na tom popisu i društvo koje vas je kontaktiralo.

Svijest o posljedicama prijevara
Financijske prijevare dovode do ozbiljnih posljedica; stoga podijelite ove informacije s obitelji i prijateljima, pogotovo starijima, kako bismo zajedno povećali svjesnost o rizicima koji prijete.

Provjera pružatelja investicijskih usluga ključna je strategija u očuvanju financijske sigurnosti. Važno je provjeriti s kim ugovarate financijske usluge i je li dotično društvo u registru Hanfe (link na registar). Ako društva koje provjeravate nema u tom registru, ono nema ovlasti za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima.

Sadržaj nastao u suradnji s Hanfom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije