Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO Prirodno

Poslušajte ovih pet savjeta i otvorite vrata sreći u životu!

šumari
Foto: ilustracija
20.03.2016.
u 17:57

Međutim, brojna znanstvena istraživanja dokazala su i dokazuju da priroda i njezini benefiti blagotvorno utječu na zdravlje čovjeka, ne samo fizičko nego i mentalno. Izdvojili smo neke od njih:

Znanstvenici tvrde da postoje male, ali značajne stvari koje nam mogu pomoći da se osjećamo zadovoljnije i sretnije u životu. Možda ste do tih zaključaka došli i sami jer nije potrebna znanost da bi se uhvatila sreća. Međutim, brojna znanstvena istraživanja dokazala su i dokazuju da priroda i njezini benefiti blagotvorno utječu na zdravlje čovjeka, ne samo fizičko nego i mentalno. Izdvojili smo neke od njih:

1. Okupajte se šumom

Japanski je običaj ići u duge šetnje šumama. Nazvano Shinrin-yoku ili kupanje u šumi  praksa je koja dokazano ima pozitivan utjecaj na zdravlje.  Jedna studija pokazala je da šumski okoliš utječe na smanjivanje koncentracija kortizola u krvi, stresnog hormona. Time se smanjuje krvni tlak, ali i povećava osjetljivost prema osjećajima drugih, za razliku od gradskog okruženja koje otupljuje.

2. Dvojite li oko života u gradu, preselite u četvrt s puno zelenila

Dugogodišnja studija Sveučilišta Exeter pokazala je da ljudi koji žive u užurbanom ritmu a više su izloženi zelenijim površinama, generalno izražavaju veće zadovoljstvo životom.

3. Prošećite parkom

Znanstvenici u Škotskoj koristili su prijenosne EEG aparate kako  bi pratili moždanu aktivnost ispitanika koji su se šetali različitim dijelovima Edinburgha. Kad su šetali središnjim dijelom grada, moždani valovi pokazivali su veću uzbuđenost, napetost i frustraciju nego kad su šetali parkovima.

4. Uzmite si pet minutnu pauzu u prirodi

Studija objavljena u časopisu Enviromental Science&Technology pokazala je da samo nekoliko minuta u prirodu može popraviti samopouzdanje koji je u snažnoj korelaciji s općom dobrobiti. Znanstvenici su analizirali 10 različitih studija koje su pratile aktivnosti poput štenje, vrtlarenja, bicikliranja, pecanja, jahanje i briga o životinjama na farmi. Najpozitivniji učinak na samopouzdanje imala je petminutna doza boravka u prirodi.

5. Mirišite cvijeće

Većina nas pozitivno reagira na miris cvijeća i upravo stoga većina znanstvenika zaključila je kako će miris cvijeća  ima pozitivni učinak na ponašanje.  Dovoljno je da stavite mirisno cvijeće u spavaću sobu i osjećat ćete se bolje.

>> Akcija mladih: Nemar prema ''smeću'' platiti će građani kroz svoje račune komunalnim društvima

Ključne riječi

Komentara 7

TH
than
19:28 20.03.2016.

A u tekstu slika gdje se rusi drvece....

MI
mickeyzg
23:32 20.03.2016.

Spomenuo bih ja i svoju metodu liječenja stresa, ali vidim da su počeli molitvama, Isusom i tako to... Pa ću ostati tiho... A ovi na slici fakat rade potencijalno klizište...

KR
kruško1
20:24 20.03.2016.

Ispovjedi se i moli ISUSA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije