Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Posjetite plažu na koju se desetljećima dolazi učiti plivati

07.07.2011., Medulin - Medulinska rivjera prepuna je kupaca koji se pokusavaju osvjeziti u moru.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/5
17.07.2015.
u 21:40


Nije dala da djeci uzmu odmaralište, nosila je pištolj, a zvali su je Pistoljerka

Vriska, veselje, skakanje na luftić u obliku žute patkice – dječja idila. Na medulinskoj plaži Bijeci, jedinoj pješčanoj u Istri, kilometarski je raj za mališane.

Ulaz u more je blag, trebate dobro prošetati da biste zaplivali. Oko plaže je velik lunapark te sve što mališanima srce poželi. Samo nedostaje PlayStation, onakav kakav postoji po zagrebačkim šoping-centrima... Uostalom, Medulin i jest mjesto na kojem se desetljećima učilo plivati. Zagrepčani koji su tamo bili 60-ih i 70-ih, dobro će se sjetiti o čemu je riječ. Ima i štosna anegdota iz tog doba.

O Histrima na rivi

– Dječjim kampom Medulin tada je upravljala žena koju su u gradu zvali Desa Pistoljerka jer je nosila pištolj! Nije bila negativka, već je svim silama željela štititi interes djece budući da su željeli komercijalizirati poluotok na kojem je bilo odmaralište – evociraju uspomene domaći. O Medulinu, nisam mnogo znao, pa sam se raspitao: – Histri, koji su bili na ovom prostoru, bili su gusari, pljačkali su rimske galije koje su putovale prema Sredozemlju. Krali su im vino, ulje... Rimljanima je pljačka dozlogrdila pa su dva stoljeća prije Krista stigli brodovima i sve sravnili. Histri, koji su bili ponosan narod, tada su ubijali vlastitu žene i djecu kako ih Rimljani ne bi pretvorili u roblje  – priča mi društvo na rivi.

Kamenolom atrakcija

Jedan od njih, s neizostavnim kanisterom u ruci. Ide, kaže, po gorivo za barku.

Atrakcija je Cave Romana, kamenolom u blizini, iz tog doba.

– Zbog nas su gradili Arenu, šestu po veličini na svijetu, jer su odlučili da će napraviti ovdje bazu kako bi "naši" napokon prestali s pljačkom... Imala je tada Pula više od 60 tisuća duša, uglavnom vojske, a ovdje su gradili ljetnikovce, kupalo se tu davno – kazuju domaćini u Medulinu.

>>Spas od vrućina potražite na plaži na kojoj se trijeznio Franjo Ferdinard

>>Batane, srdele i bitinaduri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije