Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slažete li se?

Posao iz snova: Zanimljiva karta otkriva da je pilot najpoželjnije zanimanje u svijetu, ali ne i u Hrvatskoj

Jobseeker
13.03.2024.
u 12:30

Kako bi sakupio podatke, Jobseeker je sastavio listu od 35 poslova koji se obično definiraju kao karijere iz snova.

Niz fascinantnih karata otkrio je najpopularnije poslove diljem svijeta – a zanimanje pilota posao je iz snova broj jedan na svijetu 2024. godine. Na karti generiranoj s pomoću alata za analizu pretraživanja Ahrefs zemlje su označene bojama u skladu s poslovima o kojima njihovi stanovnici najviše traže informacije razmišljajući o budućoj karijeri, piše Daily Mail

Fraza ''kako postati pilot'' unesena je 50.000 puta na internetu u siječnju 2024. godine u 55 zemalja diljem svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku, Poljsku, Irsku, Novi Zeland, Keniju, Somaliju, Indiju, Saudijsku Arabiju, Japan te Bosnu i Hercegovinu. 

Foto: Jobseeker

Prema istraživanju portala za zapošljavanje Jobseeker, drugi najpopularniji posao na planeti jest posao stjuardese, koji je skupio 29.000 pretraga i najpoželjniji je u Americi, Kanadi, Meksiku i Brazilu. Biti model na trećem je mjestu (25.000 pretraživanja) na globalnoj razini i izbor je karijere broj 1 u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj, Egiptu, Alžiru, Iraku, Maroku, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. 

Iz Jobseekera kažu: ''Europa je bila ključni pokretač ovog trenda, s istaknutošću kontinenta kao modne elektrane koja će vjerojatno utjecati na lokalno stanovništvo.'' Ostatak najpoželjnijih pet zanimanja u svijetu čine psiholog (četvrti, 17.000) – popularan u Australiji i Boliviji, a influencer (peti, 17.000) – popularan u u Kolumbiji, Venezueli i Južnoj Africi.

VEZANI ČLANCI: 

Doktor je šesti na ljestvici (15.000) – najpoželjniji u Ugandi i DR Kongu, učitelj je na sedmom mjestu (14.000) i na vrhu popisa je u Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji, dok je odvjetništvo na osmom mjestu (14.000). Pravna karijera izbor je broj jedan na Haitiju i u Liberiji. Ostatak top 10 čine vatrogasac (14.000 i) i poduzetnik (13.000).

Izvan liste top 10 karte otkrivaju da se Crna Gora protivi europskim trendovima, a ljudi tamo sanjare o životu glazbenika. Dok su Australci znatiželjni okrenuti se psihologiji, na otocima Oceanije bezbrojnim poslovima raste interes, od fotografa na Samoi i Cookovim otocima do pjevača u Novoj Kaledoniji i YouTubera na Fidžiju.

U Južnoj Americi Argentinci traže detalje o tome kako postati kuhar, dok je posao iz snova Bolivijaca fotograf. Peruanci, otkriva istraživanje, žele biti učitelji, građani Paragvaja nogometni treneri, a Urugvajci očajnički žele biti YouTuberi. 

Foto: Jobseeker

U Aziji je najbolji izbor postati pilot ili model, ali ne i u Kini, gdje je novinarstvo izbor karijere broj 1, dok je u Tajvanu postati učiteljica uloga iz snova. Afganistan i Jemen također se suprotstavljaju trendu u Aziji – njihovi bi građani najviše voljeli biti pisci.

Glasnogovornik Jobseekera rekao je: "Bilo je nevjerojatno uzbudljivo razvijati našu kampanju za poslove iz snova, otkrivajući ključne obrasce i razlike između onoga što mi smatramo poslom iz snova. Iako je mogućnost da se postane pilot jaka tema u studiji, sama raznolikost karijernih putova ukazuje na to da ne postoji univerzalni pristup zadovoljstvu i ispunjenju karijere."

VEZANI ČLANCI: 

"Oduševljeni smo što vidimo da se na popisu nalaze moderniji putovi poput influencera i YouTubera", dodaju. "Tko zna koji će biti poslovi iz snova kako se profesije budu razvijale u sljedećih 10, 20 i 50 godina? Svaka zemlja u svijetu ima jedinstveno stajalište o tome što znači karijera iz snova." 

Kako bi sakupio podatke, Jobseeker je sastavio listu od 35 poslova koji se obično definiraju kao karijere iz snova. Ovaj je popis zatim prenesen na Ahrefs i rangiran prema ukupnom globalnom opsegu pretraživanja.

Zemlje na šest naseljenih kontinenata procijenjene su u odnosu na 35 poslova iz snova s pomoću predloška za pretraživanje "kako postati [POSAO]", a najtraženiji posao iz snova za svaku zemlju naveden je kao konačni rezultat. Podaci su prikupljeni kroz internetska pretraživanja za siječanj 2024.

Komentara 2

Avatar horuk
horuk
14:01 13.03.2024.

Pilot je kao vlakovođa ili šofer, stjuardesa je isto kao i kelneriva koja uz djeljenje kave još prodaje preskupe duty free proizvode. Najbolje biti stariji bijeli muškarac u poziciji moći. Znači poduzetnik. Alternativno bi mi došlo u pitanje još gluma u (erotskim) filmovima ali žena neda. 😒

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije