Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dašak prošlosti

Kako je Renault 4 postao simbol hrvatskih otoka i obale? Otkrivamo!

Foto: shutterstock
1/4
12.03.2024.
u 11:30

Ovaj kompaktni automobil brzo je postao hit u cijelom svijetu zbog svoje praktičnosti, svestranosti i jedinstvenog dizajna.

Renault 4 bio je popularan model automobila koji je proizvodio francuski proizvođač automobila Renault između 1961. i 1994. Ovaj 33-godišnji proizvodni niz smatrao se sedamnaestom najdugovječnijom generacijom jednog automobila u povijesti, piše Croatia Week

Ovaj kompaktni automobil brzo je postao hit u cijelom svijetu zbog svoje praktičnosti, svestranosti i jedinstvenog dizajna. Jedna od zemalja u kojoj je Renault 4 zadržao vjerne sljedbenike je Hrvatska, posebno duž obale i otoka, gdje se još uvijek mogu naći mnogi stari primjerci automobila kako jure uskim ulicama.

23.01.2024., Muntrilj - Vittorio Golcic jedini je stanovnik sela u kojem zivi. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Automobil je postao svojevrsna ikona, a mnogi mještani posjeduju i obnavljaju vlastite Renault četvorke. Jedan od razloga popularnosti Renaulta 4 u Hrvatskoj bila je njegova praktičnost. Prostrana unutrašnjost automobila i veliki prtljažnik čine ga idealnim za prijevoz putnika i tereta, što ga čini savršenim za potrebe obitelji i malih poduzeća.

Uz to, njegova robusna konstrukcija i pogon na prednje kotače čine ga sposobnim za upravljanje ponekad zahtjevnim terenima na obali i otocima. Njegovoj popularnosti u Hrvatskoj pridonio je i jedinstveni dizajn. Kutijasti oblik automobila i prepoznatljiva prednja svjetla čine ga odmah vidljivim na cesti i daju mu bezvremensku kvalitetu. Mnogi hrvatski zaljubljenici u automobile prihvatili su retro stil Renaulta 4, što ga čini popularnim izborom za sajmove i skupove automobila.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, popularnost Renaulta 4 za neke nadilazi praktičnost i estetiku. Automobil je za mnoge postao simbol jednostavnijih vremena i čest je prizor na otočkim cestama u zemlji. Ljudi su često sentimentalni prema svojim Renault četvorkama i čak ćete vidjeti mnoge stare i neispravne u dvorištima i na cestama jer ih se vlasnici ne žele odreći. 

Foto: shutterstock

Posljednjih godina Renault četvorka doživjela je preporod popularnosti u cijelom svijetu, a Renault je najavio planove za izdavanje nove verzije automobila 2025. Ovu vijest s oduševljenjem su dočekali neki ljubitelji Renaulta 4 u Hrvatskoj, koji su željni povratka klasičnog automobila na ceste.

Objavljen popis najljepših plaža na svijetu: Svoje mjesto zauzela je i jedna plaža u Hrvatskoj

Komentara 1

EZ
ezer
21:48 12.03.2024.

To je jedini automobil u kojem sam se smrzavao zimi. Rezervni dijelovi bili skupi i deficitarni u ono vrijeme kad je bio popularan. Pričalo se kako malo troši ali u stvarnosti voli popiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije