Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb ljeti

Ponovno kreće popularna ljetna manifestacija: U dvorište Ljudevita Gaja, podno Popova tornja ili u Arheološki vrt!

Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb
12.07.2022.
u 15:30

Popularna manifestacija 'Dvorišta' ove godine traje 12 dana, a održati će se na pet gornjogradskih lokacija; dvije već dobro poznate posjetiteljima i tri nove.

Ondje je više od četvrt stoljeća, od 1846. do 1872. godine, stanovao veliki hrvatski preporoditelj i književnik Ljudevit Gaj, a u jednom krilu zdanja držao je i svoju znamenitu Ilirsku tiskaru, preseljenu iz lokacije u Radićevoj ulici.

Dvorište, koje se nalazi u sredini kompleksa, dugačko je i usko te obiluje hladom pa nije teško zamisliti da je za toplih ljetnih večeri ta lokacija bila savršeno mjesto u kojem bi okupljao prijatelje i kolege uz piće, glazbu i razgovor.

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi!

1/8

Palača Erdödy-Keglević, jednokatni kompleks zgrada iz 17. stoljeća, pripadala je tim dvjema obiteljima, a danas je to jedna od rezidencija Pravnog fakulteta. A od srijede, jedna je to od novih "pozornica" ljetne manifestacije Dvorišta, koja se otvara sutra, upravo u dvorištu palače, a traje do 24. srpnja.

Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Jedinstven ambijent

Umjesto deset dana, kao što je bilo dosad, Dvorišta će ove godine trajati 12 dana, i to na pet lokacija.

Dvije su već dobro poznate posjetiteljima, riječ je o dvorištima u sklopu Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od kojih jedno gleda na Opatičku, a drugo, donje, na Radićevu ulicu.

A osim Palače Erdödy-Keglević, premijerno će se otvoriti i dvorište Zvjezdarnice podno Popova tornja na vrhu Opatičke ulice, kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba, u koji se ulazi upravo iz dvorišta Zvjezdarnice. Popov toranj, inače, utvrda je iz 13. stoljeća, a stanovnici su je tako prozvali jer je bila vlasništvo zagrebačkog biskupa. Tko je to bio, nije posve jasno, no u akademskim radovima spominje se da bi riječ mogla biti o biskupu Filipu, graditelju Medvedgrada, a vjerojatno i samog tornja, koji je u prvoj polovici 16. stoljeća dobio zadaću štititi sjeverna gradska vrata. Sredinom 17. stoljeća u tornju je bila škola, a drugi je kat dograđen u prvoj polovici 19. stoljeća.

Zvjezdarnica je otvorena 1903. godine, a njezina je lokacija pomno odabrana kao mjesto u središtu grada koje je na dovoljnoj nadmorskoj visini da nadilazi svjetlosno onečišćenje i gradski smog. Ondje se redovito održavaju i astronomska predavanja.

– Sjeverno dvorište, u koje se ulazi iz prostora Zvjezdarnice na susjednom broju na vrhu Opatičke, lokacija je arheoloških iskopavanja koje govore o staroj prošlosti Zagreba, a njegovoj posebnoj atmosferi posebno pridonosi "slijepa", oslikana fasada na pročelju zgrade – poručili su organizatori, Katapult promocija, G.A.D. produkcija i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Svakog dana od 18 do 24 sata gornjogradska će dvorišta biti otvorena svima, a iznimka je lokacija u Ćirilometodskoj, koja će se otvarati u 19 sati. Umjesto DJ-a, kao i svake godine, na programu je živa glazba, a cilj je, poručuju organizatori, uživanje u jedinstvenom ambijentu iz znamenitih lokacija na Gornjem gradu.

– Kao jedno od najprepoznatljivijih zagrebačkih ljetnih događanja, Dvorišta su istinski primjer kako na neinvazivan i inovativan način možemo uspješno razvijati gradski turizam. Naime, uz prikladan i decentan program, Dvorišta potiču boravak na otvorenome pružajući svim posjetiteljima mir, opuštanje i ugodne ljetne večeri, čime pozitivno utječu na razvoj turističke ponude grada Zagreba – poručila je direktorica TZ-a Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Posjet muzeju i izložba

Što se tiče glazbenog programa, raspored izvođača objavljivat će se na društvenim mrežama manifestacije. Fokus je, kažu organizatori, na mladim glazbenim talentima, a neki od danas poznatih glazbenika koji su ondje započinjali svoje glazbene korake bili su Matija Cvek, Antonela Đinđić, Gordana Marković i Lu Jakelić. U sklopu Dvorišta organizirani su i popratni programi pa tako Muzej grada Zagreba u Opatičkoj, u terminu od 17 do 18 sati, svakoga dana priprema obilazak muzejskog postava uz stručno vodstvo. Ulaznica za muzej se plaća, a stručno vodstvo, napominju organizatori, besplatno je. Tijekom svih 12 dana posjetitelji će, od 19 do 21 sat, moći posjetiti i razgledati Zvjezdarnicu u Popovu tornju i od stručnjaka saslušati zanimljivosti iz svijeta astronomije. Osim toga, u dvorištu palače u Ćirilometodskoj bit će postavljena i izložba. Tu su, naravno, i ponuda pića i hrane, ali fokus je ipak, kažu organizatori, na uživanju u prostorima dvorišta te druženju uz glazbu.

Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Kao dijete bila je luda za Harryjem Potterom, pa joj je tata izgradio mini Hogwarts!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije