Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Pogreške dok vježbate 2: Trikovi kako vježbati efikasnije

vježbanje
Robert Semenić
08.06.2012.
u 16:21

Saznajte koliko je vode potrebno organizmu prije i za vrijeme vježbanja, te kako su povezani joga i utezi...

Donosimo vam još sedam savjeta, odnosno odgovore na učestala pitanja o tome kako vježbati što efikasnije

1. Puls mora biti na gornjoj granici? Ne, ne i ne. Više kardiovaskularnih dobrobiti imat ćete ako vježbu prilagodite na 50 do 85 posto od maksimalnog broja otkucaja srca u jednoj minuti. Kako biste dobili idealnu brojku, oduzmite broj svojih godina od brojke 220 i izračunajte postotak. Najbolje bi bilo tijekom vježbe držati pod kontrolom svoj puls. Ako trčite, zastanite na pola minute i izmjerite puls na zapešću ili vratu. Mjerite pola minute pa pomnožite s dva. Ujednačen puls omogućit će vam da ne pretjerate s vježbom i ne "izgorite" prerano.

2. Koliko vode treba piti? Važno je hidratizirati organizam prije, ali i za vrijeme treninga kako vam se ne bi dogodilo da nakon treninga popijete cijeli vodovod. Tekućina u organizmu važna je za izmjenu tvari i znojenje kojim se izbacuju štetne tvari iz organizma. Najbolje bi bilo popiti oko 6 decilitara vode dva sata prije treninga, i još 2,5 decilitara pola sata prije. Iako stručnjaci preporučuju piti oko tri decilitara svakih 20 minuta, najbolje bi bilo da se u treningu vodite vlastitim osjećajem punine u želucu kako vam voda ne bi "bućkala".

3. Voda je bolja od sportskih pića? Voda je obično bolja za nadoknadu izgubljene tekućine, pogotovo nakon umjerenog dnevnog treninga. Međutim, ako vježbate više od sata i to intenzivnijim tempom, sportska pića mogu biti jednako dobra, ako ne i bolja. Jer ona u sebi sadržavaju ugljikohidrate koji će vam dati dodatnu energiju, ali i nadomjestiti elektrolite koje ste izgubili znojem. Ona će vam i omogućiti ujednačeni trening bez velikih padova energije jedno dulje vrijeme.

4. Vježbe snage treba raditi sve dok više ne možete. Vježbanje mišića do točke zasićenosti dobar je način za jačanje i toniranje mišića. Ako dižete utege ili koristite sprave s utezima, počnite s težinama s kojima možete napraviti 8 do 12 ponavljanja. Kad vam to postane previše lagano, polako podižite težinu. No imajte na pameti da naglo podizanje težine nema učinka osim povećanog rizika od ozljede. Tehnika uslijed napora više neće biti ista, a nju ćete početi prakticirati zbog prilagođavanja težini neprimjerenoj vama.

5. Ako vježbam samo trbuh, skinut ću "šlauf". To je samo mit. Gubljenje težine na određenim mjestima čista je glupost jer kad organizam počinje trošiti masne zalihe, uzima odasvud pomalo. Vježbanje određenog dijela tijela, primjerice bokova ili trbuha, ojačat će mišiće i osnažiti ih, no želite li izgubiti nakupine na nekom određenom dijelu tijela, morate uključiti cijelo tijelo. Što je u konačnici dobro za vas jer ćete tako dobiti skladniju figuru.

6. Može li joga popraviti fitness-trening? Vježbe joge, tai chija ili pilatesa zahtijevat će od vas koncentraciju i razmišljanje. Isto tako njima ćete znatno popraviti fleksibilnost i koordinaciju koja će u konačnici rezultirati kvalitetnijim treningom u fitnessu. Mnogi stilovi joge uključuju vježbe relativne snage kao i pilates, dok tai chi poboljšava agilnost i srčanu funkciju. Zato razmislite i isprobajte jednu od ovih opcija za zagrijavanje prije i rastezanje poslije treninga.

7. Je li bolje vježbati ujutro ili navečer? Istraživanja su pokazala da je bilo koje vrijeme u danu pravo vrijeme za trening. Neke studije sugeriraju fizičku aktivnost kasnije poslijepodne, dok prema drugima jutarnja vježba omogućava bolji san. S obzirom na posao i obaveze, važno je da odaberete vrijeme za sebe i redovito prakticirate neku fizičku aktivnost.

Komentara 1

HE
hellbani
16:05 09.06.2012.

tko jos ima vremena za vjezbanje ? kad treba za kruh zaradit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije