Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toplo-hladno

"Pjesma leda i vatre" kao savršeno nadahnuće za zimski ugođaj

winter (1)
Foto: Arhiva VL
1/13
19.12.2011.
u 11:00

Naziv popularne književne sage zazvučao nam je kao odličan "lajtmotiv" za priču o prožimanju zimskih suprotnosti toplo-hladno

"Pjesma leda i vatre" poznata je književna saga u žanru takozvane povijesne fantastike. Riječ je o nizu romana američkoga autora Georgea R. R. Martina čija su kraljevstva iz mašte slična onima u europskom srednjem vijeku, a napeta priča "začinjena" je elementima fantastike i živopisnim likovima. Prvi roman u nizu slavna je "Igra prijestolja" koja je ekranizirana u televizijsku seriju.

Naziv sage "Pjesma leda i vatre" nama je zazvučao kao zanimljivo nadahnuće za "lifestyle" prikaz zimske bitke toplo-hladno u kojoj se ove suprotnosti prožimaju. Poput kamina ugrađenog u zid koji je obložen bijelim kamenom što podsjeća na ledene blokove, ili hladnjaka vatrenonarančaste boje.

Raskošne mikrostrukture snijega i leda dizajnerski se odlično mogu "razraditi" u što god poželite: zrcala, tapete, ukrasne panele, stoliće... Tako su snježne pahuljice pretvorene u sjajne bijele stoliće Snowflakes koje je Claesson Koivisto Rune dizajnirao za Offect. Stolići su oblikovani prema motivima koji su stvoreni nasumce pomoću računala, pa je svaki primjerak stolića jedinstvena "pahuljica" različita od svih ostalih.

Osebujnim procesom proizvodnje nastaje i bijeli luster Random Light, jedan od najpoznatijih bestselera tvrtke Moooi. Prema ideji dizajnera Bertjana Pota, niti od fiberglasa natapaju se epoksidnom smolom i obavijaju oko napuhane lopte kakvu obično nosimo na plažu. Kad se smola osuši i otvrdne, nastaje neobična prozračna kugla na kojoj je napravljen otvor kako bi se lopta mogla ispuhati i izvaditi. A kad kuglu iznutra osvijetli žarulja, ugođaj je čaroban!

Među "vrućim" kreacijama pozornost privlači Casamanijina ležaljka Loop, prozvana hibridom stolca i tepiha. Metalna struktura prekrivena je golemim, udobnim "nitima" dizajnerice Sophie De Vocht koja je proučavala tehnike tkanja i "čupkanja". Kaže kako je Loop stvoren da pobuđuje asocijacije na različite predmete i pojave, a u crveno-narančastoj kombinaciji podsjeća nas na plamen.

Baš kao i stolna svjetiljka Fire Kit koju dizajnerska grupa 5.5 potpisuje za Skitsch. Narančasto sjenilo od puhanog stakla na drvenom podnožju duhovit je prikaz naložene vatrice!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije