Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo nismo znali

Pijete puno vode za lijepši ten? Ne morate se mučiti, kaže dermatolog, jer jedno s drugim nema veze

Shuttershock
04.03.2021.
u 09:29

Ako imate suhu kožu, vjerojatno vam je kožna barijera slaba ili oštećena što znači da u koži nema dovoljno ulja ili lipida da bi ona zadržavala vodu, objasnio je dermatolog, a tada pomažu prizvodi za hidratizaciju.

Vjerojatno ste nekad čuli poznate (i manje poznate) ljepotice kako kažu da svoj 'besprijekoran ten mogu zahvaliti pijenju mnogo vode', no premda je ključna u brojnim vitalnim funkcijama i općenito za održavanje tijela zdravim, čini se kako voda koju popijemo nema veze s lijepom i hidratiziranom kožom.

- Potpuni je mit da trebamo piti puno vode da bismo kožu održavali hidratiziranom - kaže dermatolog dr. Joshua Zeichner iz New Yorka. Voda prvo, objasnio je, ulazi u krvotok, a zatim je bubrezi filtriraju, a nema podataka koji dokazuju da postoji izravna veze između unosa vode i lijepe kože.

Kakva transformacija! Ana pokazala kako joj danas pristaje majica koju je nosila prije showa i šokirala pratitelje!

1/9

No koža je ipak, kaže dr. Zeichner, kao i ostatak našeg tijela sačinjena od stanica koje su većim dijelom voda, a ona se tijekom dana zbog raznih čimbenika gubi: na primjer zbog tjelesne aktivnosti ili utjecaja onečišćenog zraka. Taj će gubitak vode, kaže, rezultirati ljuskavom i suhom kožom koja je i sklonija prijevremenom starenju i drugim kožnim problemima.

- Ako imate suhu kožu, vjerojatno vam je kožna barijera slaba ili oštećena, što znači da u koži nemate dovoljno ulja ili lipida da bi ona zadržavala vodu iz organizma - objasnio je dermatolog za Real Simple, a tada nam, kaže, može pomoći samo proizvod za njegu kože koji će je hidratizirati, ali ne i voda.

Foto: Shuttershock

Dr. Zeichner tako napominje kako je za zdravu kožu ključno nanošenje hidratantne kreme što je i daleko najučinkovitiji način rješavanja suhoće kože, a što se tiče njene njege, on preporučuje dva osnovna koraka - čišćenje i hidratizaciju.

Kad je riječ o odabiru hidratantne kreme, savjetuje tako proizvode s tri ključna sastojka: stearinskom ili masnom kiselinom,ceramidima i kolesterolom - koji kad se primjenjuje lokalno neće utjecati na razinu kolesterola u tijelu.

- Hidratantne je kreme najbolje nanijeti kad je koža vlažna, na primjer nakon tuširanja - napominje dr. Zeichner, te kaže da se za zdravu i hidratiziranu kožu preporučuje i izbjegavanje velike vlage i jakog vjetra, visokih temperatura, dulji boravak na suncu, te alkohol i cigarete.

- Prehrana također može igrati bitnu ulogu u jačanju sposobnosti kože da održava vlagu - dodaje dr. Zeichner, a za kožu je posebno, kaže, dobra hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama koje se nalaze u orasima, sjemenkama lana, lososu i maslinovom ulju.

Građani jedva dočekali prvu kavu u gradu: "Ovo mi je prva koju pijem. I odmah nakon ovog ću na drugu. I na treću!"

 

 

Komentara 1

MO
montello
18:09 04.03.2021.

puno vode lijepa koža hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije