Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Petrinja, mali grad velikog srca

Petrinja
Foto: Promo
1/7
20.12.2018.
u 13:11

Za ljubitelje rekreativne šetnje, uz rječicu Petrinjčicu vodi kružna pješačka staza poznata kao Petrinjska šetnica duga 6,6 km, koja vodi nasipom uz rijeku i preko vinorodnih brežuljaka te ponovno do ishodišta.

Petrinja je grad s osobito očuvanim prirodnim okruženjem podno obronaka Zrinske gore koja je udaljena oko 50 minuta od Zagreba. Zelenilo parkova, šetnica i šuma poziva čovjeka na opuštanje, relaksaciju i odmor, a stapanje s prirodom pruža mogućnost otpuštanja svih briga današnjeg suvremenog života. Pitoreskno područje povijesne pokrajine Banovine ističe se najljepšim ukrasom rijekom  Kupom i ušćem Petrinjčice, koja svojim šarmom privlači na aktivnosti plivanja, vožnje čamcima, ribolov, akvatlon i ostala događanja uz vodu. Za ljubitelje rekreativne šetnje, uz rječicu Petrinjčicu vodi kružna pješačka staza poznata kao Petrinjska šetnica duga 6,6 km, koja vodi nasipom uz rijeku i preko vinorodnih brežuljaka te ponovno do ishodišta.

Foto: Promo

S Petrinjske šetnice može se priključiti na jednu od dobro označenih planinarskih staza po Hrastovačkoj gori koja vodi do najvišeg vrha na visini od 415 metara. Ugodni i ne prezahtjevni planinarski izleti u okružju bujne vegetacije pružaju željeni mir u netaknutoj prirodi, ali i upoznavanje s utvrdama petrinjskoga kraja i ostacima panonskoga mora. Na području grada Petrinje uspostavljene su četiri ciklo turističke rute koje nude različite doživljaje vožnje uz rijeke, brda, doline, šume i livade koje su sačuvale prirodno i čisto okruženje. Pogodne su za sve vrste cikloturista od rekreativaca do sportaša kao i za zaljubljenike adrenalina budući da jedna od ruta vodi makadamskom šumskom cestom po Hrastovačkoj gori. Adrenalinska avantura na Banovini može se doživjeti u Capriccia centru u selu Nebojan, oko 12 km od centra Petrinje,  gdje su u ponudi razne aktivnosti za odrasle i djecu (paintball, streličarstvo, splatmaster, berg go-kart, quad vozila, dječje igralište i dr.). Ovdje se mogu otkriti i iskušati vlastite vještine, potencijali i skriveni talenti.

Foto: Promo

Da li na biciklima ili s motornim vozilima, okrjepu valja potražiti u srcu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada kao i na ruralnom području poput izletišta Korablja Tišinić u Taborištu s mnogobrojnim životinjama i mini zoološkim vrtom i vinotočja OPG-a Belošević u Hrastovici, a na kojima će domaćini rado upoznati svakog gosta s tradicijom života i ponuditi sa specijalitetima s Banovine. Da bi se bolje doživjela duga tradicija grada, nezaobilazan je posjet lončarskim radionicama gdje se na trenutak može zamisliti kako se je to nekada davno kuhalo i jelo iz zemljanih keramičkih posuda. Tu se otvara i mogućnost sudjelovanja u radionici 'na lončarskom ognjištu' gdje svatko može za sebe izraditi uporabni predmet ili suvenir koji će evocirati na Petrinju, mali grad velikoga srca.

A da biste bolje upoznali povijest ovih prostora, najbolje je provesti vrijeme uz vodiča koji će svakome gostu ispričati priče o legendama, velikim povijesnim događajima i prevratima ovih, vječno nemirnih krajeva kao i o boravku hrvatskih velikana na području grada Petrinje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije