Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Pekmez, džem ili marmelada - znate li koja je razlika?

shutterstock
30.01.2024.
u 10:30

Iako mnogi misle da je sve to naziv za isti namaz, ipak nije tako.

Neki ga zovu pekmez, drugi marmelada, a treći džem, no postoji li razlika između ova tri namaza? Iako mnogi misle da je sve to naziv za isti namaz, ipak nije tako. Da, pekmez i marmelada se dobivaju preradom voća, ali razlike među njima postoje pa tako imaju različitu gustoću, količinu voća i šećera te način pripreme.

Pekmezom se smatra gusta smjesa voća u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se uopće ne dodaje. Pekmez se kuha dok ne postane u potpunosti gust, a može sadržavati i komadiće voća. Također, kod pripreme se ne koristi pektin ni bilo kakva limunska kiselina, a najpoznatiji se pekmez od šljiva.

VEZANI ČLANCI: 

Marmeladu također dobivamo kuhanjem voća, ali nju kuhamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje kruha ili palačinki. Ona ne smije sadržavati komadiće voća pa se u nju često dodaje želatina. Mnogi smatraju da se marmelada radi isključivo od agruma, ali to nije istina. Naime, možda i najpoznatija je ona od marelice koju koristimo za mazanje Sacher torte, ali i od višanja i jagoda. Pripremiti se može svih vrsta voća, a možete i kombinirati više njih.

Kada kuhate džem možete si dozvoliti velike, pa čak i nedovoljno kuhane komadiće voća. Priprema se isključivo od jedne vrste voća, a kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti. U njega se može dodati malo ili ni malo šećera jer je on u potpunosti prirodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije