Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENI ZDRAVO

Pavlovljev refleks – ruski eksperiment sa psima

Ilustracija
Thinkstock
07.05.2018.
u 10:31

Ono što je Pavlov uspio dokazati putem klasičnog uvjetovanja na psima je to da su psi na neutralni podražaj koji im prije nije ništa značio počeli izlučivati slinu.

Ivan Petrovič Pavlov bio je ruski psiholog koji se smatra utemeljiteljem klasičnog uvjetovanja u psihološkom području biheviorizma. Najpoznatiji je po svojim Pavlovljevim psima na kojima je radio istraživanja i uspio dokazati nekolicinu svojih hipoteza.

Klasično uvjetovanje se smatra najjednostavnijim oblikom učenja koje nastaje uparivanjem podražaja koji izazivaju refleksne reakcije.

Klasično uvjetovanje se najlakše može shvatiti kroz primjer uparivanja podražaja koje je koristio Pavlov u svojim eksperimentima sa psima:

1. prije uvjetovanja: pas na hranu (neuvjetovani podražaj) refleksno izlučuje slinu (neuvjetovana reakcija),

2. tijekom uvjetovanja: hrana (neuvjetovani podražaj) se uparuje sa zvukom zvona (neutralni podražaj) kako bi se postiglo izlučivanje sline (neuvjetovana reakcija),

3. nakon uvjetovanja: pas na zvuk zvona (neutralni podražaj koji je postao uvjetovani podražaj) izlučuje slinu (uvjetovana reakcija).

Ono što je Pavlov uspio dokazati putem klasičnog uvjetovanja na psima je to da su psi na neutralni podražaj koji im prije nije ništa značio počeli izlučivati slinu. Drugim riječima, zbog uparivanja hrane i zvona, psi su počeli na zvono reagirati isto kao i na hranu. Tako je nastao pojam Pavlovljev refleks.

Koje je točno značenje Pavlovljeva refleksa, kako se koristi u psihologiji te gdje se i kako primjenjuje pročitajte na portalu Kreni zdravo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije