Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme za promjene

Ovo je 7 stvari koje radite svaki dan, a koje vas čine starijima

seksi žena
Foto: Thinkstock
1/2
10.03.2014.
u 12:35

Način na koji spavate, hrana koju jedete... sve vam to može dodati nekoliko godina

Baš pazite na svoju prehranu, vježbate, ali čini vam se da starite brže nego što biste trebali?

Možda neke od ovih navika utječu na vaš izgled. Način na koji spavate, hrana koju jedete... sve to može dodati nekoliko godina na vašem licu. Evo što kažu stručnjaci za Health.com.

Izbacili ste masnoće iz prehrane

Nisu sve masnoće loše. Zapravo, želite li zadržati mladenački izgled, morate jesti "zdrave" masnoće, tvrdi nutricionistica Franci Cohen. Omega 3 masne kiseline poželjno je konzumirati što češće, a neki od najboljih prirodnih izvora su riba, orasi, lanene sjemenke... Omega 3 masne kiseline održavaju kožu gipkom i sprečavaju nastanak bora te potiču rad srca.

Kremu za sunčanje koristite samo na plaži

Kremu za sunčanje trebali bismo utrljavati u kožu svaki dan, tvrdi dermatologinja Sarah L Taylor. UV zračenje prisutno je čak i kada je dan oblačan i kišovit pa bismo trebali koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 30- 50 svaki dan, navodi.

Multitasking

Iako nam se može činiti da je obavljanje više stvari istodobno odličan način da što prije i efikasnije riješimo mnoštvo obveza koje su pred nama, to je zapravo kontraproduktivno.

– Ljudi misle da je multitasking dobra stvar, zapravo se time ne rješava ništa i samo se stvara dodatni stres – tvrdi liječnik Raymond Casciari.

Upravo je stres jedan od glavnih uzročnika otpuštanja slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Zato, nemojte raditi više stvari odjednom, usredotočite se na jednu dok je ne završite pa onda prionite na drugu, poručuje ovaj liječnik iz kalifornijske bolnice St. Joseph.

Jedemo slatko

Svi volimo te male, slatke zalogaje. Osim što će nam suzdržavanje od slastica pomoći u skidanju kilograma, pomoći će i u održavanju mladenačkog izgleda. Molekule šećera vežu se na proteinska vlakna u našim stanicama, objašnjava dermatologinja dr. Susan Stuart. Zbog toga naša koža može izgubiti sjaj i zdravu boju, a dobiti bore. Ako to želite izbjeći, preskočite desert, poručuje Stuart.

Foto: pixabay

Gledanje TV-a skraćuje nam život

Svaki sat gledanja televizije odraslima skraćuje životni vijek za 22 minute, navodi se u časopisu British Journal of Sports Medicine. Rezultati su to istraživanja provedenog na oko 11.000 Australaca u dobi od 25 i više godina. Oni koji sjede pred televizorom u prosjeku šest sati na dan imaju kraći životni vijek za oko pet godina u usporedbi s onima koji ne provode toliko vremena pred malim ekranima.

Kada sjedimo više od 30 minuta, tijelo počinje taložiti šećer u našim stanicama i time se povećava mogućnost da postanemo pretili, tvrdi Casciari.

Provedete dan sjedeći

Znamo da je sjedilački život opasan za naše zdravlje. Povećava se rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Većina nas ne može promijeniti radna mjesta na kojima moramo sjediti, ali zato je ključna redovita tjelovježba. Samo 150 minuta vježbanja tjedno može nam produljiti život i do 13 godina – navodi se u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Previše se šminkate

Previše pudera na licu može imati dugoročne negativne posljedice.

– Nanošenje prekomjerne količine šminke, posebice proizvoda na bazi ulja, može začepiti pore na koži i izazvati upalu – tvrdi dr. Stuart. Proizvodi s alkoholom i raznim kemikalijama mogu isušiti kožu jer uklanjaju prirodna ulja s kože i na taj način uzrokuju prerano starenje i nastanak bora.

Foto: screenshot/facebook

Potrebno je konzultirati se s dermatologom oko toga koji su proizvodi najbolji za vaš tip kože, poručuje.

>>Ključ se skriva u hladnjaku! 7 namirnica za vječnu mladost

>>[VIDEO] Ne, od čarobnog se čaja ne mršavi! Evo kako nas varaju u reklamama za mršavljenje

Komentara 2

Avatar hucika
hucika
19:52 10.03.2014.

veću hrpu gluposti napisanih na jednom mjestu odavno nisam pročitao

DU
Deleted user
21:17 10.03.2014.

Ako računam s prosječnim trajanjem života, kad oduzmem sve pljuge i sve prosjedeno vrijeme, umrla sam još negdje u doba Tutankamona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije