Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni savjeti

Ovih pet uređaja su magneti za plijesan: Evo kako ih održavati čistima

Shutterstock
05.09.2023.
u 07:00

Redovito održavanje kućanskih aparata je način da dom učinite zdravijim mjestom

Uređaji su ključni dio svakog kućanstva, ali nažalost, oni su i žarište plijesni. Poduzimanje nekoliko jednostavnih koraka za sprječavanje rasta mikroba u vašim uređajima može vam pomoći da uživate u njihovim blagodatima bez ikakvog nezdravog izlaganja. Jer nitko ne želi piti kavu s natruhom plijesni ili udisati zrak koji je pun mikroskopskih čestica, piše Mind Body Green.

Zašto uređaji stvaraju plodno tlo za plijesan? Kad se plijesan razvije, ona se razmnožava otpuštanjem mikroskopskih čestica koje se nazivaju spore u okoliš. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, mogu se raširiti posvuda. Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva ključna elementa da počnu rasti – hrana i vlaga. Glavni detalj koji treba zapamtiti je da ako su ove dvije stvari prisutne 24-48 sati, neke vrste plijesni mogu početi rasti.

VEZANI ČLANCI:

Zbog toga je vrijeme od presudne važnosti kada je riječ o prevenciji plijesni. Uređaji su jedno od najboljih mjesta za razvoj bakterija. Uzmimo za primjer perilicu rublja. Sapunica, organske tvari iz odjeće i sediment izvrsni su izvori hrane. Većina uređaja također skuplja vlagu, iako to možda ne sumnjate. Gumene brtve i male pukotine na uređajima kao što su aparati za kavu, na primjer, mogu zadržati vlagu tijekom i nakon upotrebe. Da stvari budu još otrovnije, bakterije rastu u sličnim uvjetima kao plijesan i često ih se može naći kako rastu uz nju. Ovi uređaji mogu brzo postati leglo bakterija. Jednom kada se to dogodi, svaki put kada uključite stroj, bacate razne vrste čestica na svoju odjeću, hranu i piće u svoj dom.

Važno je izbjegavati pojavu plijesni u uređajima: Neke vrste plijesni također oslobađaju mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini i koji su štetni za ljudsko tijelo. Tijelo će te čestice označiti kao strane napadače i aktivirati imunološki sustav da ih se riješi. Međutim, velike količine mogu uzrokovati neispravan rad imunološkog sustava ili ga preopteretiti, što dovodi do dugog popisa mogućih kroničnih simptoma. Problem je u tome što su te mikroskopske čestice dovoljno male da ih tijelo udahne, proguta i apsorbira. Samo zato što ih ne možete vidjeti ne znači da ne štete vašem zdravlju. Plijesan u izljevu vode u hladnjaku je primjer – ne samo da smanjuje kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, već i puni vodu svim vrstama čestica koje zatim ulaze u vaše tijelo svaki put kad popijete gutljaj.

Kako spriječiti razvoj klica na vašim uređajima? Ključni način za sprječavanje rasta klica na uređajima je njihovo održavanje čistima i suhima. Time se eliminiraju komponente potrebne za rast, sprječavajući ulazak plijesni i bakterija. Što se te čestice brže uklone, manja je vjerojatnost da će se razviti u održive kolonije. Zatim se usredotočite na pravilan rad uređaja. Problemi s održavanjem mogu dovesti do viška vlage koja dopušta ulazak ovih tvari. Evo nekoliko načina za sprječavanje plijesni na uobičajenim uređajima, ali uvijek prvo provjerite upute proizvođača za vaš određeni stroj:

Perilica za rublje: Ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada se stroj ne koristi kako biste smanjili zadržavanje vlage u stroju i omogućili cirkulaciju zraka. Obrišite bubanj nakon pranja kako biste uklonili nakupljenu vlagu. Koristite pravi deterdžent. Previše sapunaste vode može uzrokovati rast plijesni. Očistite gumu pokrova jednom tjedno. Odmah skinite mokru odjeću.

Aparat za kavu: Izbjegavajte zadržavanje vode u stroju kada nije u uporabi. Operite uklonjive dijelove nakon svake uporabe sapunom. Ostavite dijelove da se potpuno osuše nakon svake uporabe, ostavljajući ih nepričvršćene za stroj. Ako je potrebno, zamijenite stroj ili dijelove. Datum zamjene razlikuje se ovisno o određenoj vrsti aparata za kavu, ali vodite računa o istrošenosti jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

VEZANI ČLANCI:

Blender: Operite i potpuno osušite nakon svake uporabe. Ne dopustite da išta ostane u njemu. Hrana ili vlaga u blenderu dulje vrijeme mogu omogućiti rast klica. Temeljito očistite nakon svaka 3-4 korištenja. Obratite pozornost na istrošenost uređaja. Pukotine u stroju mogu zadržati vlagu i čestice i teško ih je pravilno očistiti.

Hladnjak: Temeljito očistite hladnjak najmanje svaka dva mjeseca. Može biti puna prašine, čestica i organskih tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje jedinice čistom također može osigurati da hladnjak radi dobro i da neće raditi više nego što je potrebno. Očistite vodovod najmanje svakih šest mjeseci. Promijenite filtar za vodu na vrijeme. Obratite pažnju na rok trajanja hrane.

Klima uređaj: Promijenite filtere zraka na vrijeme. Investirajte u pročišćivač zraka za cijeli dom. Zakažite dolazak tehničara dva puta godišnje na pregled i servis. Održavanje vaših uređaja u vrhunskom stanju jedan je od načina da osigurate da vaš dom bude sigurnije mjesto. Dodavanje malih koraka u vašu dnevnu rutinu, kao što je ostavljanje vrata perilice otvorenim nakon korištenja i stvaranje rasporeda čišćenja, fantastičan je način da ostanete zdravi.

Muškarac otkrio trik za perilicu posuđa pa izazvao burnu raspravu: 'Ovo uopće nema smisla'!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije