Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne pričinjava vam se

Ove godine lakše se pocrveni na suncu, a evo i koji je razlog

Pixabay
29.07.2020.
u 07:00

Najbolja zaštita su kreme za sunčanje, ali i postupno izlaganje suncu.

Bez obzira gdje se nalazili, vrlo vjerojatno ste većinu proljeća i ljeta proveli unutra, više nego prijašnjih godina. Karantena, preporuke da ostanemo unutra, propušteni godišnji odmori ili nedostatak novaca za odlazak na more, sve to utječe na količinu vremena koju provedemo doma, a sve to ima utjecaj kada jednom izađemo van - na suncu pocrvenimo puno lakše nego prijašnjih godina, prenosi portal MindBody: Green.

No zašto je to tako? Za neke, koža može imati pojačanu osjetljivost na sunce ako nije izložena njegovim zrakama duže vrijeme. - Najčešća alergija na sunce naziva se polimorfna svjetlosna erupcija ili kratka PLE. Izlaganje suncu nakon razdoblja bez izlaganja suncu moglo bi povećati rizik od PLE-a, objašnjava Hadley King, dermatolog.

- Ovo je imunološki posredovana reakcija na sunce koja na površini kože koja je bila izložena suncu prikazuje svrbež, crvenilo, prištiće ili mrlje. To se obično vidi u proljeće i rano ljeto kada koža nije bila izložena suncu i raspršuje se kasnije u sezoni - objašnjava King.

Dakle, ako dobivate prištiće i žuljeve, to bi mogao biti razlog zašto. Opekline izgledaju različito kod svih. Netko sa svijetlom kožom može postati crven, dok oni s tamnijom kožom mogu osjetiti svrbež i suhoću. No, posljedice ne osjete samo oni koji su osjetljivi na sunce. Iako preplanuli ten služi kao malena "zaštita", dermatolozi preporučuju i daljnje korištenje kreme za sunčanje. Kako biste smanjili mogućnost crvenila, dermatolozi također preporučuju postupno izlaganje suncu, dok vam se koža ne privikne na njega, iako to nije uvijek najbolja metoda.

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije