Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Ova karta pokazuje koja su najpopularnija prezimena u Europi: Hrvati jedno od svojih dijele s još tri zemlje

Jakub Marian
19.01.2022.
u 13:50

Znate li koja su dva prezime najčešća među Hrvatima?

Jakub Marian, lingvist, matematičar i umjetnik iz Češke izradio je zanimljivu kartu u kojoj je prikazao koja su najčešća prezimena europskih zemalja, a podatak koji je najviše iznenadio je da Hrvati svoja dva najpopularnija prezimena dijele s još nekoliko zemalja.

Prvo prezime na našoj listi najpopularnijih je Horvat, a dijelimo ga s Mađarima koji ga pišu Horvath. Drugo naše najpopularnije prezime je Novak - a ono je, pak, na prvom mjestu u još tri zemlje - Sloveniji, Poljskoj i Češkoj, samo ga neki pišu s W umjesto V i s naglaskom na slovu A.

Foto: Jakub Marian

"Proveo sam brojne sate guglajući, pokušavajući pronaći statistike na jeziku kojim govorim i prevodio uz pomoć rječnika. Polazna točka bio mi je članak na Wikipediji, no brojni podaci iz njega nisu imali navedeni izvor ili su naprosto bili potpuno krivi tako da sam uvijek tražio primarni izvor", rekao je Jakub Marian.

Kako prenosi Indy100, u Srbiji je najčešće prezime Jovanović, u BiH Hodžić, u Crnoj Gori Popović, Stojanovski u Makedoniji.

Najapsurdnija pitanja o Hrvatima: "Zašto jedete toliko kruha", "Ne spavaju li ljudi ovdje na žitu?"

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi

1/8
Ključne riječi

Komentara 4

MO
montello
19:14 19.01.2022.

puno prezimena horvat

Avatar Fiume
Fiume
15:06 19.01.2022.

A ime, Domagoj?

SK
skipper_
18:48 21.01.2022.

kako Horvat dijelimo sa Mađarima, valjda sa Slovacima???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije