Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicina

Ova bolnica najbolje na svijetu liječi inoperabilni rak gušterače

Foto: Radiochirurgia Zagreb
1/3
28.07.2023.
u 12:25

Prema trenutno dostupnim podacima, Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb ima najbolji rezultat u liječenju lokalno uznapredovalog inoperabilnog raka gušterače na svijetu

Živimo u vremenu brzog razvoja tehnologije koja značajno mijenja sve aspekta našeg života i rada. Značajno se mijenja način kako komuniciramo, putujemo, kupujemo, odmaramo se, kako se liječimo. Sve naprednija tehnologija uvelike, naime, utječe i na mogućnosti i potencijale u medicini. Liječnici sada mogu ranije otkriti bolesti i bolje prilagoditi metode liječenja. U operacijskim salama pomažu im razni robotski uređaji, a uz pomoć tehnologije, mogu pratiti stanje pacijenata i na daljinu. U jednoj od naših najpoznatijih i najcjenjenijih privatnih medicinskih ustanova, Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb toga su itekako svjesni te su, osim po stručnosti liječnika, odavno prepoznati kao i predvodnici u tehnološkim medicinskim novitetima.

Trenutno raspolažu najsuvremenijom tehnologijom za liječenje karcinoma radioterapijom tj. radiokirurgijom na ovim prostorima, a kako kažu, svako novo dostignuće je samo još dodatni vjetar u leđa u njihovoj svakodnevnoj borbi s karcinomom. U Radiochirurgiji Zagreb napominju da se njihov glavni motiv i cilj – pomoći pretvoriti rak iz smrtonosne u kroničnu bolest, koji je vodio i do pokretanja same poliklinike, a danas specijalne bolnice, nije promijenio. Dapače, danas je on korak bliže ostvarenju jer stručni tim Radiochirurgije Zagreb iza sebe ima cijeli niz tehnoloških i znanstvenih dostignuća čime su domaćim, ali i pacijentima iz regije pa čak i iz drugih krajeva svijeta u mogućnosti ponuditi medicinsku ustanovu koja svakodnevno primjenjuje neke od najmodernijih zahvata za liječenje karcinoma.

Foto: Radiochirurgia Zagreb

Prvi iskorak 2019. godine

Prvi veliki iskorak liječnici Radiochirurgije Zagreb napravili su 2019. godine, kada se ova medicinska ustanova svrstala među najbolje svjetske klinike za liječenje inoperabilnog lokalno uznapredovanog karcinoma gušterače nakon što su članovi stručnog tima na Međunarodnom kongresu stereotaksijske radiokirurgije u Rio de Janeiru prezentirali do tada neviđene rezultate liječenja kod skupine njihovih pacijenata čije su zdravstveno stanje promatrali nakon zahvata.

Na ovo dostignuće posebno su ponosni jer je karcinom gušterače izrazito opaka bolest zbog svojih vrlo teških prognoza preživljavanja koje u prosjeku iznose svega nekoliko mjeseci od postavljanja dijagnoze. Nastavno na spomenutu prezentaciju, tim specijalne bolnice napravio je istraživanje koje je objavljeno i u renomiranoj publikaciji Current Oncology, a kojim se potvrđuje da su upravo u Radiochirurgiji Zagreb po prvi put na svijetu uspjeli izmjeriti precizno gibanje gušterače za vrijeme operacije. To omogućuje da se tijekom tretmana karcinoma ovog organa isporučuju visoke doze zračenja s najvišim stupnjem preciznosti. Do sada se, naime, smatralo da se gušterača, kada pacijent miruje, pomiče puno manje nego što su to dokazali stručnjaci Radiochirurgije Zagreb.

U posljednjih pet godina liječili su ovaj oblik karcinoma kod 340 pacijenata od kojih je 120 imalo dijagnosticiran neoperabilni lokalno uznapredovali oblik gdje je stopa preživljavanja kod 50 posto pacijenata bila duža od dvije godine, a kod 13 posto duža od čak četiri godine. Prema trenutno dostupnim podacima, ovo je najbolji rezultat u liječenju lokalno uznapredovanog inoperabilnog raka gušterače na svijetu.

Foto: Radiochirurgia Zagreb

Pacijent kao najvažniji fokus

„Od samog početka govorimo da nam je u fokusu jedino pacijent i zato mi je iznimno drago što smo uspjeli postići nezabilježeno dobre rezultate liječenja ovog oblika karcinoma. Ponosan sam na cijeli stručni tim koji je svojim znanjem, iskustvom i otvorenošću prema inovativnim pristupima liječenja pomaknuo granice onoga što smo mislili da je moguće kako bi pacijentima pomogli produžiti život i pretvoriti mjesece života u godine. Izrazito sam zahvalan što imamo priliku biti dijelom takvih priča“, rekao je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Radiochirurgije Zagreb.

Nedugo zatim, u istoj godini dobili su status specijalne bolnice te su u praksu uveli suvremenu hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kada je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom. Hibridna kirurgija kombinacija je konvencionalnih kirurških zahvata, radiokirurgije i intervencijske radiologije te liječnicima pruža priliku za uspješno liječenje velikih primarnih i višestrukih sekundarnih tumora.

Hibridni pristup otvara nova indikacijska područja i smanjuje potreban volumen kirurških rezova čime štedi organe i tkiva te također smanjuje razinu zračenja organa, što omogućuje izvođenje budućih radiokirurških tretmana ako to bude potrebno. Prednost ovog pristupa je taj što se različiti oblici ablativnih radiokirurških tretmana mogu provesti prije i nakon konvencionalnog kirurškog zahvata.

Najsuvremenija oprema

Danas u Radiochirurgiji Zagreb na raspolaganju imaju najsuvremenije opremljene sobe, jedinicu za intenzivnu skrb te dvije tehnološki iznimno napredne kirurške dvorane u kojima se izvode najsloženiji kirurški zahvati. Sekundarna operacijska dvorana koristi se za manje zahvate dok primarna operacijska dvorana raspolaže suvremenim sustavima za slikovno navođenje (eng. image guiding) koja liječnicima Radiochirurgije omogućava obavljanje operativnih zahvata uz računalni prikaz svih relevantnih snimaka područja koje se operira u stvarnom vremenu. Uz to koristi se i LIGHTVISION sustav koji znatno pomaže kirurzima u razlikovanju običnog tkivo od tumorskog kao i C-luk, za dijagnostiku i navođenje tijekom same operacije. Također koriste i ultrazvučni kavitron, sustav za uništenje tumorskog tkiva koji pošteđuje krvne žile, kao i najsuvremeniju laparoskopsku opremu.

Važno je za napomenuti da je Radiochirurgia Zagreb jedna od rijetkih svjetskih zdravstvenih ustanova gdje stručni tim koristi umjetnu inteligenciju u svim fazama, od dijagnostike do liječenja pa su tako postali i jedan od Siemensovih referentnih dijagnostičkih centara te s tvrtkom surađuju u primjeni umjetne inteligencije u svim segmentima liječenja karcinoma. Segment u kojem umjetna inteligencija posebno dolazi do izražaja je samo liječenje za koje su, između ostaloga, opremljeni i jednim od najnaprednijih linearnih akceleratora na svijetu, a to je CyberKnife S7 pogonjen umjetnom inteligencijom, nabavljen u sklopu IRI 2 projekta, koji se trenutno koristi u drugoj, eksperimentalnoj fazi navedenog projekta. Korištenje umjetne inteligencije omogućuje i neke nove opcije liječenja poput korištenja napredne radiokirurgije u općoj endotrahealnoj anesteziji.

Inovativno liječenje aritmije srca

Prošli tjedan su ovom nizu impresivnih dostignuća dodali još jedno i to u suradnji s Klinikom za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb kada su predstavljeni rezultati inovativnog liječenja aritmije srca radioablacijskom tehnologijom. Ovo je zahvat koji se do sada diljem svijeta proveo samo oko 70 puta, a radi se o metodi kojom se mjesto aritmije ozrači kako bi se eliminiralo žarište aritmije. Zahvat je u Radiochirurgiji Zagreb proveden uz pomoć sustava Inheart i najmodernijeg CT uređaja.

Iz Radiochirurgije Zagreb poručuju da kontinuirano rade na novim istraživanjima kako bi razinu kvalitete za svoje pacijente podigli na još višu razinu te u narednim godinama mogli ponuditi dodatno unaprijeđene opcije radiokirurških tretmana.

Sadržaj donosimo u suradnji s Radiochirurgijom Zagreb

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije