Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kruži Facebookom

"Onaj tko za Glavni kaže Trg kralja Tomislava, taj nije iz Zagreba!"

Shutterstock
18.10.2018.
u 14:03

S kojom se zabavnom činjenicom najviše možete poistovjetiti?

Posljednjih nekoliko dana internetom kruži genijalan status u kojem je navedeno 20 činjenica o Zagrebu i njegovim stanovnicima. Post je naišao na jako pozitivne reakcije, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Autor statusa je doc. dr. sc. Erim Bešić, docent na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu na Sveučilištu u Zagrebu, a svoje kolumne inače objavljuje na portalu Zagreb.info.
 

Dragi Zagrepčani,

1) Praška ulica dobila je ime po deterdžentu, a ne po gradu Pragu.

2) Onaj tko za Glavni kaže Trg kralja Tomislava nije iz Zagreba.

3) Kada stranac pita Zagrepčanina gdje je Trg Nikole Šubića Zrinskog, ovaj će ga poslati u Šubićevu jer je Zrinjevac dobio ime po Zrinjevcu.

4) Izgovor osobne iskaznice prema starosti: 
a) osobna (0-28 godine); 
b) ličnjak (29-51 god); 
c) legitimacija (51 nadalje).

5) Radnička može biti bilo gdje u Zagrebu.

6) Zašto se autom ne smije skrenuti iz Savske u Klaićevu?

7) Zajednički naziv za Trg žrtava fašizma i Trg hrvatskih velikana je džamija.

8) Interkonti, Tesla i Sava nikad neće biti Westin, X. gimnazija i Studentski dom “Stjepan Radić”.

9) Nije rođen čovjek koji sa stopostotnom sigurnošću zna koji je Most slobode, a koji Most mladosti.

10) Zagrepčanin je prosječno 0,3 bio puta u Mimari, nikad na Hipodromu, a na maksimirskom stadionu zadnji put 1982.

11) Zagrepčanin na Gornji grad odlazi samo kad vodi rođaka iz ruralne sredine u obilazak grada.

12) Nikad se nijedan Zagrepčanin nije okupao u Bundeku.

13) Kad se jednom uđe u Špansko ili Dugave, nemoguće je izaći, osim ako se tamo ne živi dulje od tri godine.

14) Sava (Studentski Dom “Stjepan Radić”) je kao Andora ili Vatikan. Taj je prostor okružen Zagrebom, a dogovorom je postignuto da stanovnici Save slobodno mogu prelaziti granicu.

15) Kvart u kojemu nema grafita “Mamiću, odlazi!” nije u Zagrebu.

16) 98% ljudi ide u Avenju Mol, a samo 2% u Evenju Mol.

17) Udaljenost Arene i Policijske postaje u Remetincu iznosi oko 300 m zračne linije. To je optička varka.

18) Predio između Jaruna i Prečkog zove se Jarun.

19) Bez obzira kamo ide i bez obzira na to što postoje tri tramvajske linije, svaki će Novozagrepčanin najprije otići busom na Glavni.

20) Onaj tko rabi izraze fajercag, Keglbajs, brushalter, kauguma, aufinger, cajger i gelender star je. Onaj koji, pak, bez guglanja, zna što je ašnbeher, cukerpek i kušlec mrtav je.

Komentara 50

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:48 18.10.2018.

@Vito jugo-šovinistu, kod ono malo Zagrepčana starosjedilaca koje komunisti nisu uništili i protjerali 1945. postoji jedna tolerantnost i otvorenost jer svi stari Zagrepčani znaju svoje podrijetlo kao i to da su i njihovi preci bili doseljenici u Zagrebu jer jee Zagreb uvijek bio doseljenički grad, tako je rastao i starosjedioci znaju da doseljenici samo oplemenjuju grad i gospodarski ga jačaju. S druge pak strane imamo tzv. Zagrepčane i njihove potomke poput komentatora "Vito" koji su 1945. nasilno naselili Zagreb i njihovi potomci najviše prodaju spike o dotepencima, njih krasi primitivizam i malograđanština jer ne poznaju demografsku, migracijsku i kulturnu povijest Zagreba i Hrvatske. Zagreb je grad doseljenika kao i svi gradovi u Hrvatskoj jer je prije 100 godina 85% Hrvata živjelo na selu, a 1945. su komunisti iz svih gradova u Hrvatskoj protjerali 80% stanovnika i naselili partizane i stanovništvo sa sela. Istarski gradovi su bila pustoš jer je 150 tisuća talijana napustilo Istru. Rijeka i Zadar su također potpuna ispražnjeni 1945. Slavonski gradovi u kojima su većinom živjeli folksdojčeri su također ispražnjeni. 49% stanovnika Rijeke nije rođeno u Rijeci, a od 51% rođenih, njih 95% su potomci ovih 49% doseljenih, u Puli 55% stanovnika nije rođeno u Puli, Zagreb, Split i Osijek su na 47% onih koji nisu rođeni u tim gradovima, a 90% onih koji su rođeni u nabrojanim gradovima su potomci doseljenika nakon 1945. Što sad jugo-šovinisti? Vi ste fetivi? Malo morgen!

NE
Nemojtako
15:36 18.10.2018.

Kruži fejsom? Baš sad glupost pravi neprekidni krug oko Večernjaka.

JE
jejeee
14:46 18.10.2018.

pouka,smisao??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije