Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Odustaju od Centra u Klani, a proširuju i uređuju sklonište u Liču

Napušteni psi
Foto: Privatni album
1/5
19.05.2014.
u 21:15

Volonteri prozivaju župana Zlatka Komadinu zbog ulaganja u privatno vlasništvo , a Grad Rijeku da ne prepoznaje njihov trud

Od višegodišnjih planova za gradnju županijskog skloništa za napuštene životinje u Klani za sada neće biti ništa, barem ako je suditi po objašnjenu iz Primorsko-goranske županije.

- Županija planirala ulagati isključivo u sklonište za nezbrinute životinje sukladne zakonskoj regulativi. Skloništa za nezbrinute životinje u Liču ima sve potrebne dozvole i od resornog ministarstva, čime je zadovoljena zakonska obaveza. Primorsko-goranska županija i dalje radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa unutar planirane zone Centra za dobrobit životinja u Klani, a što je preduvjet za ishođenje dozvola za gradnju, riješeni su imovinsko-pravni odnosi za pristupnu prometnicu te je pred ishođenjem građevinska dozvola. Ukoliko se javi potencijalni investitor i upravitelj objektima u planiranom Centru, spremni smo financirati pristupnu infrastrukturu uključujući pristupnu cestu, vodu, odvodnju, komunalni uređaj, električnu energiju do Centra, plinsku mrežu - ističu u Županiji.

Podižu standard

Do tada, podići će standard sadašnjeg prihvatilišta u Liču u pravi azil s pet zvjezdica, po uzoru na neke druge azile u Hrvatskoj. Uklonit će sve nedostatke koje je u Liču zabilježila i veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, zbog kojem je skloništu u studenom 2013. zabranjeno primati nove životinje. No, kako kažu volonteri, te zabrane kao da i nema.

Grad Rijeka plaća Liču i za životinje koje su kod privremenih udomitelja, tvrde volonteri


- Dolaze novi psi, a premda za mačke nemaju prostor, potvrdili su to i inspektori, one su ipak tamo. Dapače, Grad Rijeka uredno plaća Liču za zbrinjavanje tih mačaka, kao i za zbrinjavanje životinja koje su kod privremenih udomitelja i za koje u skloništu nema mjesta - kaže jedna od volonterki. I dok u nekim gradovima prepoznaju trud i rezultate volontera, pa im pomažu i novčano, kod njih se, ističu riječki volonteri, ulaže u privatno vlasništvo, jer Lič je sklonište Veterinarske stanice Rijeka.

Prozivke vijećnika

I županijski vijećnik Aljoša Babić iz Zelene stranke već je prozivao Županiju zbog azila. Tražio je da se odustane od ambicioznog plana Centra za dobrobit životinja, kakav je bio planiran u Klani, i da se napravi ono što je moguće u sadašnjim financijskim okvirima, a što bi zadovoljilo potrebe grada Rijeke i PGŽ - sklonište u kojemu bi životinjama bili osigurani prikladni uvjeti, kapaciteta do 400, 450 pasa i 100 mačaka. Grad Rijeka traženje lokacije za azil odmah je prepustio Županiji, izgovarajući se da nema prikladnog gradskog prostora za tu namjenu.

Foto: Instagram

Upraviteljica skloništa Milka Mijanović ističe kako je o najavama Primorsko-goranske županije da upravo sklonište Lič prošire i urede za potrebe cijele županije čula tek iz medija.
- U skloništu je trenutno 40-ak pasa. U tijeku je gradnja novih bokseva, pa će tako ondje moći biti smješteno 50 pasa - potvrdila nam je Mijanović, dodavši kako višak pasa smještaju kod privremenih udomitelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije