Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi su provjerili!

Od gline i rižine vode za kosu, do ulja cimeta za usne: TikTok savjeti koje (ne) vrijedi isprobati!

TikTok
25.04.2021.
u 07:00

Zaista ne postoji savjet koji će na svima djelovati isto, kaže dr. Shah, no uvijek, naravno, treba birati one koji imaju uporište u znanosti

Osim što je mjesto na kojem se stalno izmjenjuju recepti i razni savjeti i 'trikovi' za domaćinstvo, TikTok je postao i prava riznica beauty savjeta - zanima vas kako do punijih usnica bez filera? TikTokerice preporučuju ulje kore cimeta. Ako vas pak frustriraju obrve koje sporo rastu, namažite ih ricinusovim uljem, a ako vam se kosa puno peruta, isprobajte kokosovo ulje, preporučuju TikTok korisnice.

Čini se kako nema problema za koji nećemo na toj mreži pronaći (barem nekakvo) rješenje, no to ne daje odgovor na pitanje koliko su ti savjeti sigurni - i hoće li nam pomoći ili će nas uputiti na Hitnu.

 Da bi na to odgovorila, novinarka NY Posta Marisa Dellatto isprobala je neke od najpopularnijih TikTok beauty 'hackova' - pa je svoju kožu, kosu i trepavice, kako i sama kaže, povjerila nekolicini cool tinejdžera s društvene mreže.

Sve je tanja i tanja! Maja je imala 138 kilograma, a sada ponosno pokazuje struk u uskoj majici

1/6

Također, da lakše izabere savjete koji joj neće naštetiti, savjetovala se i s dermatologom dr. Muneebom Shahom - kojem je vjerojatno najbolja referenca činjenica da na TikToku ima gotovo šest milijuna pratitelja.

- Zaista ne postoji savjet koji će na svima djelovati isto - kaže dr. Shah, no uvijek je bolje odabrati one koji imaju neko znanstveno uporište.

Glina za bujnije kovrče

@alglie

##stitch with @curlsbykeish aztec clay hair stripping ##aztecclaymask ##hairstripping ##curls

♬ Peaches - Justin Bieber

TikTokerice tvrde kako maska za lice od gline u prahu kovrčama može 'udahnuti novi život', a evo kako se koristi:

  •  nekoliko žlica praha gline pomiješajte s jabučnim octom. Smjesa ne treba biti 'glatka'..
  •  razdvojite pramenove kose i na njih nanesite smjesu, od korijena do vrhova.
  • ostavite da djeluje 10 - 20 minuta ili dok se maska ​​ne stvrdne.
  • isperite s najmanje dva šamponiranja, a upotrebite i neki 'jači' regenerator

Vrijedi li isprobati? Da!

- Bila sam impresionirana nakon samo jednog nanošenja - kaže Dellatto koja je nakon isprobavanja gline na kosi prestala koristiti svoju uobičajenu kremu za kovrče.

- Glavni sastojak maske od gline je kalcijev bentonit koji ima toliku mogućnost upijanja da 'usiše' svu prljavštinu iz kose, koja se onda ponovno može zakovrčati - objasnio je dr. Shah djelovanje maske, a ovaj tretman preporučuje jednom mjesečno - ali ne na obojenoj kosi jer, kaže - glina može boju izblijediti.

Vazelin za svjež i blistav ten

@micheleburchiani

New nighttime routine? 🐌 #foryoupage #fyp #skincaretrends #slugging

♬ Elevator Music - Bohoman

Prije nego idete spavati, po licu razmažite veću količinu Vazelin (ili Aquaphor) kreme: ujutro će vam koža biti predivna. Ovaj hack stalno ponavlja i svjetski poznati model Tyra Banks, a obožavala ga je i Marilyn Monroe.

Vrijedi li isprobati? Da!

- Iako su mi se jastučnice zamastile i mirisale na vazelin, koža mi je nakon samo jedne noći bila bila super mekana - kaže Dellatto.

- Mislim da je ovo odličan savjet - rekao je dr. Shah, jer Vazelin tako dobro hidratizira da može 'zaključati' prirodna ulja kože, što pomaže u popravljanju tena

Da bi pojačao hidrataciju, on predlaže da prije vazelina namažete drugu hidratantnu kremu koju koristite, a savjetuje da se Vazelin stavlja jednom tjedno.

- Tako ćete popraviti i kožnu barijeru ako je uništena od korištenja agresivnih proizvoda ili vam je koža zimi isušena - kaže on i upozorava da bi onima koji su skloni aknama vazelin mogao stanje pogoršati, jer će 'zaključati' i bakterije.

Lovorov list i kokosovo ulje protiv peruti

@afsennah

@.moon..chrls

♬ Say It Right - Nelly Furtado

U lonac s vodom ubacite žlicu kokosovog ulja i nekoliko lovorovih listova i prokuhajte. Ostavite da se tekućina ohladi i ulijte je u bocu. Nanesite na vlasište i ostavite 15 minuta, pa isperite šamponom i regeneratorom. 

Vrijedi li isprobati? Ne!

- Nema znanstvenih dokaza da su lovorov list ili kokosovo ulje učinkoviti protiv peruti - rekao je dermatolog, a budući da je kokosovo ulje komedogeno od njegove upotrebe možete dobiti male prištiće na tjemenu, pa ga radije nemojte stavljati na glavu.

Lovorov listovi neće štetiti - rekao je Shah, no nije jasno zašto bi imali ikakav učinak na perut.

Rižina voda za brži rast i bujniju kosu

@theaussierapunzel

One of my most requested - rice water 🍚 🚿 #ricewater #ricewaterforhairgrowth #hairgrowth #hairtips #longhair

♬ Aesthetic - Xilo

Jednu šalicu riže stavite u posudu s nekoliko šalica vode i ostavite da odstoji 24 sata; sljedeći će dan voda biti sluzava.

Pošpricajte je po kosi i ostavite da djeluje oko 20 minuta prije ispiranja. TikTokeri tvrde da, ako se koristi svaki dan, rižina voda kosi pomaže da raste brže i da bude jača i gušća..

Vrijedi li isprobati? Da!

- Jedno istraživanje pokazuje da voda od riže može pomoći kao i redovita upotreba seruma za rast kose - rekao je dr. Shah. Također, on kaže da škrob pomaže u zaštiti i vlaženju vlasišta, no za to u ovom slučaju nema dokaza - kako god, mnogi kažu da im rižina voda pomaže, pa vrijedi pokušati!

Ulje cimeta za punije usne

@shonahazel

Testing it out so you don’t have too😅 courtesy of @brittanyhm 🤍 #smalllips #biggerlips #Bossit2021 #hack #viral #foryou #cinnamonoil #test #comedy

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

TikTokerice savjetuju da se usne za sjaj namažu s nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta, ali i da se s njim usne svakodnevno mažu.

Treba li isprobati? Dermatolog ne preporučuje.

- Jer stvara upalnu reakciju koja dovodi do nakupljanja tekućine u usnama i navale krvi na to područje, otprilike kao udarac u glavu -kaže dr. Shah.

Osim otekline, kaže kako biste mogli imati i alergijsku reakciju na cimet, a esencijalna se ulja nikad ne preporučuje stavljati izravno na kožu.

- Pomiješala sam ulje s malo vode i nanijela na usne i imala sam osjećaj da gore! - rekla je Dellatto kojoj su nakon nekoliko minuta usne i natekle, pa je odustala i obrisala ga.

Shah također upozorava da je, ako usne i izgledaju punije učinak samo privremen, a svakodnevna bi upotreba ovog ulja mogla uzrokovati bore na usnama, jer se tanka koža na njima napuhuje, pa vraća 'na staro'.

Ricinusovo ulje za gušće trepavice i obrve

@soleillcrow

How I grow my lashes using castor oil! 💌 #fyp #skincare #learnontiktok #winterbeautytips #greenscreen

♬ yeezer - aaron

Svakodnevno trepavice i obrve namažite s ricinusovim uljem.

Vrijedi li isprobati? Da!

Ricinusovo ulje je sigurno za upotrebu, a pripisuje mu se dobar učinak kod brojnih tegoba: od zatvora do poticanja porođaja.

- Iznenađujuće, ali li meni ulje nije uopće pomoglo, iako se moja sestra kune u njegovo djelovanje - kaže Dellatto, a da djeluje kažu i mnogi Shahovi klijenti i prijatelji.

- U mnogim se kulturama ono koristi za brži rast dlake, a stotine tisuća ljudi diljem svijeta kune se u njegovo djelovanje - kaže Shah, a premda za to ne postoje znanstveni dokazi, zbog toliko pozitivne usmene predaje ovaj hack vrijedi isprobati. , "

- Nikad drugima ne preporučujem da na sebi koriste proizvode za koje ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da djeluju - zaključio je dr. Shah. 

Znate li kada treba baciti proizvode za šminkanje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije