Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pazite na zdravlje

Obratite pažnju: Pet znakova da vaš mozak stari brže nego što bi trebao!

Shutterstock
04.10.2023.
u 08:00

Postoje određeni znakovi koji bi trebali biti na vašem radaru ako kognitivni pad dođe prebrzo ili mnogo ranije nego što biste mislili,

Jedan od najizazovnijih aspekata starenja je kognitivni pad. Prema istraživanjima, vještine razumijevanja, pamćenja i rasuđivanja mogu početi nazadovati nakon što uđete u srednje godine - u dob od 45 godina. Prirodni je dio starenja podnijeti određenu razinu opadanja vaših kognitivnih sposobnosti. Ali postoje određeni znakovi koji bi trebali biti na vašem radaru ako kognitivni pad dođe prebrzo ili mnogo ranije nego što biste mislili, kaže Mike Bohl, MD, MPH, ALM, član odbora medicinskih stručnjaka. Dr. Bohl dijeli pet znakova da vaš mozak stari brže od vas, tako da točno znate na što trebate paziti, piše Best Life

"Kako starite, određeni dijelovi mozga se smanjuju, može biti manje veza između moždanih stanica, a drugi problemi - poput mikrovaskularne bolesti ili druge bolesti kognitivne funkcije - polako se javljaju", kaže dr. Bohl. "Međutim, ako se kognitivni pad dogodi prerano, prebrzo ili u većem stupnju nego što bi se očekivalo, to bi moglo značiti da postoji neki temeljni problem koji bi trebalo riješiti. U tim je slučajevima važno razgovarati s liječnikom kako biste vidjeli što se događa. Odgovor bi mogao biti jednostavan poput ispravljanja nedostatka hranjivih tvari, ili bi to moglo značiti pronalaženje načina za upravljanje nekim drugim stanjem."

VEZANI ČLANCI:

Gubite osjećaj za ravnotežu: Fleksibilnost i snaga dva su ključna dijela ravnoteže. Oboje je neophodno kako bi vaše tijelo ostalo uspravno, objašnjava UCLA Health. Istraživanja pokazuju da se ravnoteža počinje smanjivati ​​kada dođete u srednje godine života, oko 50. godine. Dr. Bohl kaže da to što vam je teško uspostaviti ravnotežu može biti posljedica smanjene mišićne mase. (To bi se naravno moglo potaknuti treningom snage.) Ali gubitak osjećaja za ravnotežu također može biti signal da se nešto drugo događa u vašem mozgu.

Imate problema s kretanjem i gubite osjećaj koordinacije: Još jedan znak da se možda nešto događa u vašem mozgu? Imate problema s kretanjem i gubite osjećaj koordinacije. Vodite računa o svojoj sposobnosti da imate kontrolu nad vlastitim pokretima ili da izvodite "fine pokrete". Prema Institutu za izvrsnost socijalne skrbi, neki od tipičnih ranih znakova demencije uključuju probleme s koordinacijom i prepoznavanjem, dezorijentiranost, probleme s pamćenjem i pad vaših komunikacijskih vještina.

Zaboravljate riječi i/ili imate gubitak pamćenja: Dr. Bohl otkriva da je prirodno svako toliko zaboraviti nekoliko riječi. Međutim, ako osjećate da se to događa češće nego što bi trebalo, imajte na umu da vam tijelo možda govori da nešto nije u redu. Osim toga, također je uobičajeno tu i tamo zaboraviti neke stvari iz prošlosti. Ali dr. Bohl dodaje: "Ako ustanovite da gubite dugoročno pamćenje ili ne možete formirati kratkoročna sjećanja, to bi moglo značiti da se nešto događa s vašim mozgom."

Teško vam je obavljati dnevne zadatke: Svatko se teško motivira za obavljanje zadataka i njihovo dovršavanje. Ali ako se zadaci kao što su plaćanje poreza, poravnanje čekovne knjižice ili plaćanje računa čine mukotrpnijim i izazovnijim od uobičajenog, to je nešto što treba uzeti u obzir.

Imate problema s promjenama raspoloženja. Dr. Bohl ističe: "Još jedna važna funkcija mozga je doživljavanje i reguliranje vašeg raspoloženja." Život općenito može donijeti promjene raspoloženja. Budite jako svjesni ako iznenada doživite promjene u načinu na koji se osjećate i ponašate. Neobjašnjive promjene raspoloženja mogu biti znak da morate razgovarati sa svojim liječnikom.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije