Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što češće ih skinite

Nošenje kontaktnih leća cijeli dan uništava vid i može dovesti do njegova gubitka

kontaktne leće
Foto: Shutterstock
27.05.2014.
u 09:09

Čistite ih tekućinom koju vam je preporučio liječnik, a dobro je i svakih mjesec dana promijeniti i kutijicu u kojoj ih čuvate.

Iako liječnici i proizvođači kontaktnih leća upozoravaju korisnike da ih ne bi smjeli nositi duže od osam sati dnevno, mnogi ta upozorenja zanemaruju.

Koliko to može biti opasno doznala je na svojoj koži londonska modna dizajnerica Aimee McWilliams (33) koja leće nosi od 14. godine, a umjesto da joj omoguće da bolje vidi, gotovo je izgubila osjet vida.

Zbog preučestalog nošenja leća kod nje se razvila neovaskularizacija rožnice jer su oči dobivale sve manje kisika. To je najčešća prijetnja onima koji leće ne skidaju cijeli dan, no razvoj problema ne znači nužno gubitak vida.

- Stavila bih leće odmah ujutro i ne bih ih skidala do ponoći, kazala je Aimee za Daily Mail. Opasnost je utvrdio tek liječnik na pregledu te je postojala opasnost da će izgubiti vid što ju je, kaže, užasnulo.

- Kad oko ne dobiva dovoljno kisika, to se kompenzira tako što preko rožnice počinje rasti nove krvne žile kako bi potpomogle dotok kisika. To može potrajati godinama, a ne može se uočiti nego posebnim mikroskopom te na koncu u nekim slučajevima može dovesti do gubitka vida, pojasnio je Hosam Kasaby, očni kirurg iz bolnice Southend University. Kad prestanete nositi leće, nove krvne žile mogu se raspuknuti.

Upala očnog kapka

Bolest se manifestira tek kad je u uznapredovaloj fazi, a tada su simptomi crvenilo oka i iritacija, a često je kad se primijeti već kasno za saniranje štete.

Problem se češće javlja kod mekih leća, no na tržištu su se pojavile leće sa silikonskim hidrogelom koje propuštaju više kisika pa su bolja opcija.

Osim neovaskularizacije rožnice kod predugog nošenja leća javlja se i crvenilo oka, iritacije, upale, a moguć je i blefaritis, odnosno upala očnog kapka.

Blefaritis nije izlječiv, ali se simptomi mogu držati pod kontrolom.

Liječnici upozoravaju da je problem i higijena jer mnoge osobe misle da znaju kako pravilno skinuti i staviti leće, ali zapravo ne znaju.

- Većina ljudi opere ruke prije nego dira leće i oči, ali nisu svjesni da je ruke potrebno i dobro osušiti. Nije dobro ni ostaviti ih u otvorenoj kutijici jer se potencijalno izlažete kukcu koji se zove Acanthamoeba koji živi na vlažnim kupaonskim površinama, upozorio je oftalmolog David Anderson.

Kukac se čvrsto primi za leću i kad dospije do rožnice uzrokuje akutnu bol.

Foto: screenshot/facebook

Da je situacija ozbiljna govori i podatak da samo u Velikoj Britaniji liječnici bilježe više od 6000 teških oštećenja oka godišnje uzrokovanih upalama zbog mikroba mikrobima, s tim da su osobe koje nose leže najugroženije jer se mikrobi prime za leću i "ne puštaju".

Kako se zaštititi?

Ako si možete priuštiti, nabavite jednokratne leće. One su skuplje od običnih, ali svaka je sterilna. Kod regularnih leća pazite da ih zaista izvadite iz oka svaku večer i zamijenite novima nakon mjesec dana nošenja.

Čistite ih tekućinom koju vam je preporučio liječnik, a dobro je i svakih mjesec dana promijeniti i kutijicu u kojoj ih čuvate. Uspite svježu otopinu svaki put kad izvadite leće. Kutijicu isperite i ostavite na otvorenom da se posuši te je jednom tjedno očistite otopinom za leće koristeći četkicu za zube, savjetuje dr. Kasaby.

I najvažnije od svega, kad dođete kući, skinite leće i zamijenite ih naočalama. Ako navečer imate kakvu svečanu večeru ili želite zabljesnuti, mislite o tome na vrijeme pa tijekom dana skinite leće da biste ih navečer opet mogli staviti.

>>Ako osjetite neke od ovih simptoma, pripazite, možda je - dijabetes

>>Objavila fotografiju kćeri na Facebooku pa se šokirala zbog onoga što su joj drugi otkrili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije