Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADI I RUDI

Nogometna utakmica za kraj 60-godišnjeg rata

adidas
Foto: adidas
1/4
18.09.2009.
u 12:50

U ponedjeljak će se i posljednji podijeljeni grad u Njemačkoj ujediniti: u Hertzogenaurachu će se rukovati i nogometnu utakmicu pomirenja odigrati zaposlenici dvije zaraćene tvrtke - Pume i Adidasa.

Dvije tvrtke za proizvodnju sportske opreme, koje spadaju među najveće i najpoznatije na svijetu, živi su dokaz da se nitko ne može mrziti takvim intenzitetom kao rođena braća. Sve je počelo kad se Adolf "Adi" Dassler (1900. - 1978.) u svoj rodni Hertzogenaurach na sjeveroistoku Bavarske vratio nakon prvoga svjetskog rata i počeo proizvoditi obuću budući da je od oca naslijedio postolarski zanat. Adi se ubrzo počeo koncentrirati na sportsku obuću, i 1924. mu se u poslu pridružio i stariji brat Rudolf Dassler (1898. - 1974.).

Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Tvornica obuće braće Dassler) postala je iznimno uspješna. U njihovim sprintericama trčao je i skakao Jesse Owens na OI u Berlinu 1936., na kojima je osvojio četiri zlata. No braću i njihove supruge te ostale članove obitelji, podijelio je Drugi svjetski rat. Nakon dolaska Hitlera na vlast, obojica su se upisala u Nacionalsocijalističku stranku, s tim što je navodno Adi to učinio nevoljko, a Rudolf prilično gorljivo. U ratu je Rudolf unovačen, dok je Adi ostao kod kuće proizvoditi čizme za njemačku vojsku. Kad je na kraju rata Rudolf zarobljen, američki vojnici su ga prilično strogo ispitivali, optužujući ga da je bio pripadnik SS-a, a Rudolf je smatrao da im je to natuknuo Adi i nije to zaboravio bratu.

Neprijateljstvo se razvilo do krajnjih granica 1948., kad je Adi Dassler osnovao tvrtku Adidas. S druge je strane rijeke Aurach Rudolf osnovao tvrtku RUDA, koja je ubrzo preimenovana u Puma. Obje tvrtke bile su uspješne, ali su podijelile cijeli grad. U Hertzogenaurachu se znalo koje trgovine, pekare i kavane pripadaju "adidasovcima", a koje "pumašima". Cijele obitelji bile su ili na jednoj ili drugoj strani, a na međusobnu ženidbu gledalo se na način prema kojem bi se moglo reći da su vezu Romea i Julije njihove obitelji oduševljeno prihvatile.

Naravno, i lokalni nogometni klubovi bili su dio rivalstva: ASV Herzogenaurach nosio je tri pruge, a 1 FC Herzogenaurach pumu u skoku. Majstori koji su dolazili obaviti popravke u kući Rudolfa Dasslera obvezno su obuvali stare i iznošene adidasice, jer su znali da će Rudolf, kad ih vidi na njihovim nogama, reći: - Izuvaj to smeće, eno hrpe Puminih tenisica u podrumu, odaberi si jedne -, pa su tako besplatno dolazili do nove obuće.

Bezbrojni reklamni trikovi i pridobivanje slavnih sportaša na jednu ili drugu stranu dovodili su često do smiješnih anegdota: u Rimu je na OI 1960. zlato na 100 metara osvojio njemački sprinter Armin Hary, koji je obično trčao u Adidasovim sprintericama, ali je zatražio od Adija novac ("ispod žita", jer su službeno olimpijci tad još bili amateri) i nije ga dobio, pa je zato finale istrčao s Puminim tenisicama na nogama. No, za ceremoniju je obuo Adidasove, računajući na izreku "umiljato janje dvije majke sisa", što je šokiralo obojicu zavađene braće. Adi je proglasio doživotnu zabranu da se Haryju ikad više prodaju Adidasove tenisice.

Zbog suvremenog kretanja kapitala i tržišnih zakona te pojave agresivne konkurencije (Nike) obje tvrtke više nisu o obiteljskom vlasništvu. Nakon smrti Adijeva sina Horsta Dasslera 1987., obitelj je prodala većinski udio 1989. Jedno vrijeme je vlasnik Adidasa bio francuski tajkun Bernard Tapie, ali je zapao u financijske probleme i tvrtku prodao Robertu Louisu-Dreyfusu (jednom od najbogatijih Francuza, inače ocu glumice Julie Louis-Dreyfus, Elaine iz "Seinfelda"), pod čijim vlasništvom je Adidas proširio posao kupivši konkurentsku tvrtku Reebok. Danas nijedan vlasnik nema u Adidasu više od pet posto udjela.

Nakon smrti Rudolfa Dasslera, Puma je procvala pod vodstvom njegovih sinova Armina i Gerda te 1986. izašla na burzu i postala dioničarsko društvo. Armin i Gerd su tri godine kasnije svojih 72 posto vlasništva prodali švicarskim investitorima, a danas je Gucci većinski vlasnik Pume.

I pored svih promjena, Herzogenaurach je ostao strogo podijeljen. Rudolfov unuk Frank Dassler izazvao je veliki skandal i zgražanje u gradu kad je na razvoju novih modela tenisica, pored rada u Pumi, surađivao i s Adidasom. Tenisice svih tvrtki danas se uglavnom proizvode u slobodnoj carinskoj zoni u jugozapadnoj Kini, ali ljudi koji rade na dizajnu i marketingu u Bavariji i dalje su se mrko gledali preko obala Auracha. No, nijedno neprijateljstvo ne može trajati vječno, i rat Pume i Adidasa službeno će biti okončan u ponedjeljak 21. rujna 2009. godine, šezdeset godina nakon što je počeo.

U sklopu inicijative mirovne organizacije Peace One Day, koja svake godine 21. rujna održava manifestacije protiv nasilja, na gradskom nogometnom igralištu susrest će se zaposlenici Pume i Adidasa, koji će međusobnim rukovanjem simbolično označiti kraj neprijateljstava i onda odigrati nogometnu utakmicu. Nadajmo se da na toj utakmici crveni karton neće dobiti nitko osim međusobne mržnje: neprijateljstava ionako već ima previše na ovom svijetu.

 

Ključne riječi

Komentara 2

AL
alijagjas
22:03 19.09.2009.

Znao sam da su Svabe ludi, ali bas toliko , nisam ni posumnjo!

NA
Nazbilj
16:27 21.09.2009.

@ juden nisu Švabe već Bavarci. Švabe žive u zapadnijoj pokrajini Badenwuertenberg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije