Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namjestite klimu

Noću teško podnosite vrućinu? Studija otkrila koja je temperatura najbolja za spavanje

shutterstock
29.08.2023.
u 14:30

Rezultati studije otkrili su da je san za sve – i starije i mlađe odrasle osobe najučinkovitiji i najmirniji u noćima u kojima se temperatura kreće od 20 do 25 °C.

Ako po noći spavate manje od sedam sati u komadu, pripadate među otprilike 35 posto stanovništva za koje se procjenjuje da ne spava dovoljno; premda se manjak sna povezuje s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, moždanog udara i raznih mentalnih tegoba. Ipak, za vrijeme velikih vrućina malo tko dobro spava, no jako visoke temperature najviše problema sa spavanjem uzrokuju starijoj populaciji, objasnili su liječnici Amir Baniassadi i Arthur Marcus s američkog Instituta za istraživanje starenja gdje su nedavno proveli istraživanje o vezi između temperature u spavaćoj sobi i kvalitete sna. Baniassadi i kolege prikupili su podatke o gotovo 11.000 noći spavanja 50 odraslih sudionika u dobi od 30 do 80 godina. 

Rezultati su objavljeni u časopisu Science of the Total Environment, a pokazali su da je san za sve – i starije i mlađe odrasle osobe najučinkovitiji i najmirniji u noćima u kojima se temperatura kreće od 20 do 25 °C. Koristeći prenosive monitore spavanja i senzora okoliša, istraživači su dulje vrijeme kod ispitanih pratili trajanje sna, njegovu učinkovitost te nemir pojedinaca tijekom spavanja, a uočili su da je učinkovitost spavanja padala kako se temperatura okoline povećavala od 25 do 30°C.

"Ovi rezultati naglašavaju potencijal poboljšanja kvalitete sna optimiziranjem toplinskog okruženja u domu i naglašavanjem važnosti personaliziranih prilagodbi temperature na temelju individualnih potreba i okolnosti", rekao je Baniassadi. Individualne preferencije također su važan faktor ove studije koja je otkrila da nekima više odgovara nešto viša, a drugima nešto niža temperatura u spavaćoj sobi, no bitno da je ona između 20 i 25°C.

To je inače i jedan od glavnih razloga zašto sve više parova odlučuje spavati u odvojenim krevetima ili čak u odvojenim sobama. "Za neke ljude postoje prednosti odvojenog spavanja", rekla je za CBS dr. Erin Flynn-Evans, konzultantica Američke akademije za medicinu spavanja. "Studije pokazuju da poremećaj spavanja jednog partnera može negativno utjecati na drugog."

Nedavno istraživanje AASM-a pokazalo je da parovi, kako bi se međusobno prilagodili i osigurali si dobar odmor, u spavaćoj sobi osim klime ili ventilatora često koriste i čepiće za uši, maske za oči i tihe alarme te da imaju različite rasporede spavanja, a više od jedne trećine ispitanih odbacilo je sve te mjere, odlučivši radije postaviti zid između sebe i svoje bolje ili lošije polovice.

Bolji san, jak imunitet i više motivacije... Ovo su zdravstvene dobrobiti boravka u prirodi

Ključne riječi

Komentara 1

DR
Draconic5
15:37 29.08.2023.

20-25°? Hahaha. Najbolja temperatura za spavanje je 5°.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije