Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Nije svejedno: Vrijeme unošenja hrane u ovo doba može ubrzati proces starenja!

Shutterstock
18.12.2023.
u 07:00

Ova  navika ne samo da će vas ostaviti gladnima tijekom dana, već je novo istraživanje pokazalo da ona zapravo može ubrzati samo starenje

Jedete tek pred kraj dana kada napokon uhvatite malo vremena za obrok? Ta navika baš i nije dobra jer unošenje hrane u ovo doba može ubrzati proces starenje vašeg tijela, piše Science

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu istražili su dvije grupe životinja, one koje su jele kad god su to htjele, kao i koliko su htjele, i one koje su jele hranu s ograničenim unosom kalorija u određeno vrijeme.

VEZANI ČLANCI:

Ono što su otkrili je da je druga grupa, ona koja je jela u određeno vrijeme, živjela skoro 20 posto duže od grupe u kojoj su životinje jele kad god i što god su htjele. “Kad jedete ranije, vaše tijelo ima više vremena za probavu hrane kao i za korištenje energiju iz te hrane”, kaže dr. Onyx Adegbola.

S druge strane, kaže da “kada jedete kasnije, vaše tijelo pokušava probaviti hranu dok spavate, što može dovesti do problema kao što su probavne smetnje ili refluks kiseline”. Dr. Adegbola napominje da je “prirodni sat tijela, ili cirkadijalni ritam, reguliran oslobađanjem određenih hormona i na njega također utječe i to kada osoba jede”.

On navodi da “stanice tijela troše manje energije kada ne rade toliko naporno, tako da akumuliraju manje oštećenja i “istroše se” kada se ne koriste toliko”. Osim toga, doktor objašnjava da je unutrašnji sat koji regulira kada se osjećamo budno ili pospano, “pod utjecajem svjetla i tame, hrane i vježbanja, ali i stresa”.

Važno je napomenuti da kada jedete kasno navečer ili blizu vremena kada idete na spavanje, može se narušiti cirkadijalni ritam i otežati odlazak u krevet.  “To može dovesti do problema poput nedostatka sna, što je povezano sa zdravstvenim problemima kakvi su pretilost, srčane bolesti i dijabetes”, zaključio je dr. Adegbola.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije