Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Bolje ih izbjegavajte: Ove namirnice ne biste trebali kupovati kada su akcije!

Shutterstock
12.12.2023.
u 08:00

Izbjegnite želju za smanjenjem troškova kada kupujete određenu hranu u dućanu

Svi mi volimo uhvatiti dobre akcije, platiti nešto jeftinije i uštedjeti novac. Ono na što većina najviše troši je hrana, pa zato nije ni čudo što nam je cilj uhvatiti ponude s kojima ćemo ju platiti manje. No, ipak bi trebalo dobro promisliti koju hranu se isplati kupiti na akciji, a koju ipak ne, piše Eat This Not That.

Mlijeko i mliječni proizvodi: Vrlo često se na sniženju mogu pronaći mlijeko i mliječni proizvodi, naročito u popodnevnim satima. Ako se u vašem domaćinstvu ne koriste veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda, nemojte kupiti veće zalihe ni veća pakiranja na sniženju jer ne može dugo stajati. Naime, prema FDA, mlijeko se može čuvati u hladnjaku do sedam dana, a jogurt jedan do dva tjedna. Ali to ovisi i o položaju u hladnjaku: preporučuje se da mlijeko ne držite u vratima hladnjaka već na unutrašnjoj stalaži. Dakle, osim ako niste sigurni da možete u roku potrošiti kupljene namirnice, bolje je platiti punu cijenu ili kupiti manje pakiranje koje danima neće biti u vašem hladnjaku.

VEZANI ČLANCI:

Super mekano voće: Kada kupujete breskve, šljive, marelica, dinje, mango, kivi, avokado i druge vrste voća, testirajte opipom jer ćete tako najbolje otkriti u kakvom je stanju to voće, odnosno je li prezrelo ili ne. No, ako naiđete na tamno zeleni avokado na sniženju koji je prilično mekan na dodir, nemojte ga kupiti. Naime, FDA navodi da avokado može potrajati do četiri dana od dana kupnje ako ga držite u hladnjaku, no ako kupite mekani, tamno zeleni avokado, mogao bi vam propasti prije nego što ga pojedete.

Udubljena konzervirana roba: Svi znamo da konzervirana hrana ima dugi rok trajanja, no to ne vrijedi uvijek. Naime, ako su na konzervi veća udubljenja onda je možda hrana pokvarena. Kako savjetuje američko Ministarstvo poljoprivrede, trebali biste izbjegavati takve konzerve jer kroz rupe mogu proći potencijalno štetne bakterije, poput botulizma. Isto vrijedi i za sve limenke ili staklenke koje su ispupčene na stranicama ili poklopcima.

VEZANI ČLANCI:

Velika pakiranja začina: Iako se sušeni začini neće nužno pokvariti ili istrunuti poput svježih proizvoda, s vremenom gube okus i aromu, posebno nakon što su boce otvorene i izložene zraku. Dakle, koliko god možda voljeli cimet, ako nećete završiti sniženu bocu obiteljske veličine u roku od tri do šest mjeseci, najbolje je ostaviti je u trgovini. Umjesto toga, odlučite se za manja pakiranja začina koje možete koristiti u razumnom roku. 

Pravilno pohranjivanje namirnica: Prije kupnje namirnica na sniženju zbog roka trajanja trebali biste obavezno znati gdje ćete ih pohraniti te imate li dovoljno mjesta u hladnjaku ili zamrzivaču za njih. Ako ste npr. kupili meso koje planirate koristiti za 2-3 tjedna za neku zabavu, a nemate mjesta u zamrzivaču meso će se pokvariti.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Komentara 3

KU
Kuler
19:11 12.12.2023.

Zaboli me za americku FDA, sto kaze EU organizacija za sigurnost hrane EFSA? Ne zivimo mi u USA, vec u EU!

MA
majeltomoguce
20:43 12.12.2023.

Rižu nemojte kupovati kad je na velikoj akciji čak i ako je rok dobar - to rade jer se ucrvala! Kupite i imat ćete moljce u stanu vrlo brzo koji dolaze iz te riže.

PV
prcko.vita
09:47 12.12.2023.

Dajte narodu normalne plaće i mirovine pa neće morati kupovati hranu pred istekom roka trajanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije