Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan oglas:

Neobičan oglas rodilje: Prodajem majčino mlijeko - 100 kn za 100 ml

mlijeko
Goran Stanzl/PIXSELL
20.03.2012.
u 12:40

Majka prodaje višak mlijeka: Svatko može doći i vidjeti da tim mlijekom hranim i svoje dijete

Dojke su pune mlijeka, dijete ne može sve posisati. Što onda? Većina žena ga zamrzne, no jedna Zagrepčanka (podaci poznati redakciji) – prodaje ga. U Hrvatskoj je taj postupak legalan jer zakonske regulative nema.

Oglas je jasan: Majčino mlijeko, najzdravija hrana za djecu. Cijena: 100 ml za 100 kuna.

Zovu, šalju mailove

– Zovu me, šalju mailove, raspituju se – kaže ta 35-godišnjakinja, visokoobrazovana majka dvoje djece. Mlađe je staro nešto manje od četiri mjeseca. O koristi dojenja vrlo je informirana, starije dijete dojila je godinama.

– Imam jako puno mlijeka. Izdojim ga i zamrznem – govori. Još je prije ponudila mlijeko kao pomoć poznanici, majci troje dječice. A onda ju je prijateljica upitala: A zašto ga ne bi prodavala?

Saznala je na stranim web-stranicama da u inozemstvu postoje banke mlijeka, no kod nas ih nema.

– Želim pomoći. Moje je dijete mlijeko spasilo, ali svaka kuna dobro dođe, pogotovu na rodiljskom dopustu – kaže. Na komentar da je cijena mlijeka visoka te da si takvo što mogu priuštiti samo rijetki (za usporedbu, njezino dijete za jedan obrok posisa oko 100 mililitara), kaže kako je cijenu izračunala prema američkom omjeru i tek tako je stavila u oglas.

– Nije cijena važna, dat ću ga i za manje, poklonit ću ga, pogotovo ako netko nema novca ili ima bolesno dijete – ističe. Razmišljala je, kaže i o zdravstvenom aspektu.

– Svatko tko želi može doći i vidjeti da tim mlijekom hranim i svoje dijete. Čuvam ga u steriliziranim bočicama. No, što je s njezinim zdravljem?

– Potpuno sam svjesna opreza kod ljudi. Spremna sam na liječničke preglede i pregled mlijeka – napominje te dodaje kako bi, da nema mlijeka, također uzimala samo provjereno. Dodaje kako bi jako željela da i u Hrvatskoj postoji banka mlijeka kao u svijetu te da je sve regulirano zakonom.

– Nažalost, kod nas ih nema – govori prim. dr. Milan Stanojević, šef Neonatološkog odjela KB-a Sveti Duh u Zagrebu, te dodaje:

– Pokušaji su, među ostalim, zapeli na financijama, stroj za pasterizaciju stoji oko 50 tisuća eura. Mlijeko je vrlo osjetljiva namirnica te ne bih nikako preporučio takvo kupovanje.

Postupak je opasan: mlijeko se može zagaditi na dva načina: bilo da žena ima zdravstvenih problema ili pak pri izdajanju i čuvanju.

Banke mlijeka

– Banka mlijeka institucija je u kojoj se točno zna tko su davateljice. Ispitane su na citomegalovirus, sifilis, hepatitis B i druge infekcije koje se mogu prenijeti na dijete. To se mlijeko pasterizira i pakira, zna se rok trajanja, pohrana. Nema toga da se majke izdajaju i onda mi s time nešto radimo – kaže. No, mlijeko drugih žena se koristi, pogotovu za nedonoščad.

– Prokuhamo ga. Nažalost, nemamo drugog izbora – kaže dr. Stanojević te dodaje: – Adaptirano mlijeko puno je lošije rješenje.

Komentara 13

BI
bilikamen
13:40 20.03.2012.

Neobičan oglas rodilje: Prodajem majčino mlijeko - 100 kn za 100 ml ......................................................... Što je mladu majku natjeralo da odkida od usta svoje tek rođene bebe, Zna se. ................a nemojmo se čuditi kad jednog dana pročitamo i tim istim novinama: Prodajem lijevi ili desno oko, tako mi je sve jedno, samo da pre\\ivim. Fino društvo!

CH
chemica
13:40 20.03.2012.

Sad će da joj uleti inspekcija, samo da se dogovore koja radi ovaj tjedan.

ST
stranac
20:08 20.03.2012.

a,ovo je skupo,dacu joj 100kuna za 100ml,ako je ja pomuzem,,,a ja sam u islandu probao sir od takvog mlijeka i bas je ukusan,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije