Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rano otkrivanje je vitalno

Nemojte ga ignorirati: Ovo je znak raka prostate koji mnogi ne prepoznaju

shutterstock
28.11.2023.
u 09:30

Jednom od osam muškaraca dijagnosticirana je bolest, ali sedam od deset muškaraca ne zna na koje znakove treba obratiti pažnju

Liječnik upozorava muškarce da odu na pregled ako počnu osjećati bolove u donjem dijelu leđa je bi to mogao biti znak raka prostate. Osjećanje bilo kakve boli ili nelagode u području prepona može biti zabrinjavajuće. Određena bol može biti znak raka prostate, kao i niz drugih simptoma. Dr. Kishan Vithlani, liječnik opće prakse i medicinski direktor u Quredu, kaže da sedam od 10 muškaraca ne zna na koje znakove treba obratiti pozornost, prenosi Mirror.

Svaki osmi muškarac oboli od raka prostate, a rak testisa najčešći je kod mladih muškaraca. Stoga je ključno otkriti bolest što ranije. 95 posto slučajeva raka testisa izlječivo je ako se rano otkrije, ali rak prostate mnogo je teže uočiti, dodao je dr. Vithalani.

VEZANI ČLANCI: 

Potreba za mokrenjem češće nego inače, često tijekom noći, te teškoće ili oklijevanje pri odlasku na zahod mogu biti znak raka prostate. Ostali znakovi uključuju slab protok ili osjećaj da se vaš mjehur nije potpuno ispraznio. Ako uočite krv u urinu ili krv u spermi ili osjetite bol u međici, vrijeme je da se obratite liječniku. Jedan od manje poznatih znakova raka prostate uključuje bol u kostima ili donjem dijelu leđa. Gubitak apetita ili nenamjerno mršavljenje također može biti razlog za zabrinutost.

Dr. Vithanlani je objasnio: 'Rak prostate obično ne pokazuje simptome sve dok rak ne naraste, ali ipak vrijedi znati na što treba paziti. Za razliku od raka testisa, rak prostate ne uzrokuje nikakve vidljive simptome dok rak ne naraste dovoljno velik da vrši pritisak na okolne strukture kao što su mokraćni putevi ili mišići i kosti u zdjelici'.

Liječnik je dodao da bi muškarce liječnik opće prakse trebao pregledavati svake dvije godine. Dodao je: 'Preporučena dob je 50 i više godina, ali istraživanja pokazuju da se rak prostate može pojaviti kod muškaraca svih dobi. Dakle, ako imate čimbenike rizika poput obiteljske povijesti raka, preporučio bih da zatražite pregled prostate rutinski, tijekom općeg pregleda kod liječnika opće prakse'.

VEZANI ČLANCI: 

Dok je rak prostate najčešći rak kod muškaraca općenito, rak testisa je najčešći kod mlađih muškaraca u 20-im i ranim 30-im godinama. Dr. Vithanlani upozorava da biste trebali posjetiti liječnika ako osjetite kvržicu u testisu, testisi su vam natečeni ili bolni, postoji promjena u obliku vaših testisa, jedan testis je postao puno veći od drugog ili bilo kakvu bol ili nelagodu u testisima koja ne prolazi.

‌Objašnjavajući kako provjeriti te znakove, stručnjak je dodao: 'Važno je redovito, barem jednom mjesečno, napraviti samopregled na neobične kvržice, koje mogu upozoriti muškarce na rak testisa. Da biste to učinili, prvo ustanite ispred ogledala kako biste imali jasan pogled na svoje testise i kako biste mogli primijetiti jesu li natečeni ili su promijenili veličinu'.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

'Pregledajte svaki testis s obje ruke. Stavite kažiprst i srednji prst ispod testisa s palčevima na vrhu. Nježno kotrljajte testis između palca i prstiju. Ne biste trebali osjećati bol ili kvržice, ali može biti normalno da imate blagu nelagodu. Nemojte paničariti ako vam se čini da je jedan testis malo veći od drugog, jer je to savršeno normalno', dodaje.

'Također nema potrebe za brigom ako osjetite mekanu, cjevastu strukturu iza testisa (koja se naziva epididimis). Može biti uobičajeno da se ovdje pojave kvržice, koje su obično samo ciste i praktički nikada nisu kancerogene, ali ipak neka to provjeri vaš liječnik', savjetuje.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije