Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Nemate klima uređaj? Isprobajte ove trikove kojima ćete rashladiti kuću!

Shutterstock
11.07.2023.
u 12:30

Ne očajavajte ako ne posjedujete klima uređaj, evo kako si možete pomoći

Ljeto je u punom jeku i temperature rastu sve više i više. Boravak u kući otežan je zbog visokih temperatura i zagrijavanja prostora. Iako većina kućanstava ima klima uređaje, postoji nekoliko načina kako ohladiti kuću na prirodan i jeftiniji način, prenosi Metro. 

Stavite posudu s ledom ispred ventilatora: Ako nemate klima uređaj, stavite posudu s ledom ispred ventilatora. Kako se led topi, njegova ledena površina ispušta hladan zrak, koji onda ventilator dohvaća i raspršuje po kućanstvu. Stvorit ćete isti učinak kao i s klima uređajem. Za alternativnu verziju, možete staviti hladnu, mokru krpu preko svog ventilatora.

VEZANI ČLANCI:

Zatvorite zavjese i spustite rolete: Tijekom sunčanog dana ugodno je kada vam sunčeve zrake ulaze u kuću, ali tako je zagrijavate i stvarate učinak staklenika. Vaša soba bit će hladnija ako zatvorite zavjese, ili još bolje u potpunosti zamračite. Također, zatvorite prozore kako vam topli zrak ne bi ulazio u kuću te ih otvorite tek kad predvečer padne temperatura.

Napravite propuh: Neka zrak ulazi s jedne strane, a izlazi s druge strane; jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama doma, a ako su vam sobe s iste strane za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Smanjite električne uređaje: Mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz energiju proizvode i toplinu. Kako biste to izbjegli, preporučuje se isključivanje nepotrebnih uređaja kada se ne koriste. Ako morate oprati rublje, trebali biste pokušati izbjeći paljenje sušilice i iskoristiti lijepo vrijeme kako biste osušili svoju odjeću vani. 

Ako možete kuhajte vani: Rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuha. Ploče za kuhanje, pećnice i kuhala za vodu proizvode mnogo topline pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, kuhati više na otvorenom kako biste smanjili stvaranje topline u zatvorenom.

Poprskajte namještaj hladnom vodom: Jednostavno bocu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani namještaj, kako biste ga malo rashladili. 

Kupite biljke: Biljke pomažu kućanstvu da se ohladi jer one konzumiraju topli zrak za njihove prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagrije, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi te tako ohladiti sebe i okoliš oko sebe. 

Objesite mokru plahtu: Kao i led ispred ventilatora, mokra i hladna plahta obješena na prozor pomoći će kod hlađenja kućanstva. Povjetarac izvana pretvorit će se u hladni zrak i hladiti  prostorije.,

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije