Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Napravite savršenu pizzu kod kuće: Trik je u pripremi!

Shutterstock
05.08.2023.
u 07:00

Od kupnje tijesta u vašoj omiljenoj lokalnoj pizzeriji do postavljanja pećnice na odgovarajuću temperaturu, evo trikova profesionalaca za izvrsnu domaću pizzu,

Sljedeći put kada vam zatreba ideja za brzu večeru ili zabavu, okrenite se domaćoj pizzi. Lako je, već imate svu opremu koja vam je potrebna, a možete je i sami napraviti s raznim dodacima. Kako biste bili sigurni da će korica biti hrskava i izbjeći bilo kakav nagovještaj vlažnosti, profesionalci otkrivaju svoje najbolje savjete za pripremu ukusne domaće pizze.

Od kupnje tijesta u vašoj omiljenoj lokalnoj pizzeriji do postavljanja pećnice na odgovarajuću temperaturu, evo trikova profesionalaca za izvrsnu domaću pizzu, kako prenosi Real Simple.

VEZANI ČLANCI:

Koju god vrstu da koristite, ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi do sat vremena prije nego što ga razvučete u oblik, kako biste glutenu dali vremena da se opusti. Ako se tijesto ne rasteže, ostavite ga još 10 minuta, a zatim ponovite. Dobro opušteno tijesto lako će se razvući - što je ključno za pravljenje izvrsne pizze.

Marinara u staklenkama, pesto, crème fraîche, ricotta ili čak komadić maslinovog ulja poslužit će kao umak, ali ipak je najbolje koristiti pasiranu rajčicu. Ako su rajčice sorte bez dodavanja soli, umiješajte žličicu soli. Zatim kušajte rajčice, a ako vam se čine previše kisele, dodajte žličicu šećera. Dodajte jednu žlicu sušenog origana i jednu žličicu češnjaka u prahu. Koru namažite tankim slojem umaka, a ostatak ohladite ili zamrznite za buduće pizze.

Što se tiče sira, mozzarella je klasična. No, stručnjaci preporučuju  verziju mozzarelle s niskim sadržajem vlage od punomasnog mlijeka, a ne djelomično obranog. Bolje se topi na temperaturama u kućnoj pećnici, a da ne potamni previše i ne postane žilavo.

Ako se odlučite za svježu mozzarellu, pripazite da nije potpuno nova. Potrebno je ocijediti svu tekućinu, zamotati je u plastiku i ostaviti da odstoji u hladnjaku jedan dan ili više kako bi se mlijeko slilo u sir i spriječilo mokre pizze.

VEZANI ČLANCI:

Na većini pizza manje je više, a to se odnosi i na količinu i na raznolikost nadjeva. Odlična pizza temelji se na suzdržanosti i ravnoteži. Pomaže da kora ne bude vlažna ili gumasta. Kad piza izađe iz pećnice, uvijek možete dodati još nadjeva, osobito sve što ne želite kuhati, poput rikule ili tune.  Budući da se većina pizza brzo peče, prethodno skuhajte sve što nije sigurno za jelo sirovo, poput talijanskih kobasica, i sve što neće biti maksimalno ukusno nakon samo 10 do 15 minuta u pećnici, poput većine tvrdog povrća. Izdašno lisnato povrće, poput kelja i brokule, također je najbolje prethodno skuhati.

Kada je riječ o pečenju pizze u pećnici, jednom riječju, želite da plamti. Podignite temperaturu do 260°C ako to vaš uređaj dopušta. U tako vrućoj pećnici vaša bi se pizza trebala ispeći za manje od 15 minuta. Što se tiče postavljanja rešetke, započnite s srednjim položajem i pogledajte hoće li se vaša pizza brže peći na vrhu ili na dnu,. Ako je neravno pečenje, pomaknite rešetku gore ili dolje i promatrajte. Brzo ćete shvatiti termodinamiku svoje pećnice.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

 

Ključne riječi

Komentara 2

PO
poluprovokator
07:54 05.08.2023.

Za 15 min na 260° bi bila kremirana. Fala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije