Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fitofotodermatitis je vrsta dermatitisa

Nakon žvakanja celera na suncu beba dobila 'margarita opekline': Evo o čemu je riječ

Facebook/@Reanna Bendzak
29.05.2023.
u 14:30

To se, inače bolno stanje kože, naziva još i "opekline od margarite",a javlja se kao reakcija kože na kombinaciju sunca i određenih namirnica koje sadrže foto osjetljive tvari.

Kanađanka Reanna Bendzak ispričala je na svom Facebook profilu kako joj je  7-mjesečna kćer nakon žvakanja korijena celera vani za vrijeme šetnje oko usta dobila strašan osip kakav nikada prije nije vidjela. Obitelj je, priča mama, bila vani u šetnji, a bebi su zbog nicanja zubića dali da žvače celer. "Vani nije bilo pretoplo, ali je bilo sunčano, pa je malena bila sva pokrivena u kombinezonu, a imala je i šeširić pa smo mislili da je dobro zaštićena od sunca", rekla je, no sljedećeg se jutra beba probudila s osipom koji je tijekom dana dobio i mjehuriće nalik opeklini, pa je Bendzak znala da nešto nije u redu.

Ispalo je da je malena dobila fitofotodermatitis; vrstu kontaktnog dermatitisa koji se javlja kao reakcija prilikom dodirivanja određenih namirnica dok se boravi vani na suncu: poput celera, citrusa, smokve, mrkve, divljeg kopra, peršina i pastrnjaka. "Kada na kožu nakon ili prilikom izlaganja suncu dođe tvar koja je foto ili UV osjetljiva, nastaje fototoksična reakcija čija će ozbiljnost biti proporcionalna količini agensa koji je dotaknuo kožu", objasnila je dermatologinja dr. Clarissa Yang za The Post.

Phytophotodermatitis aka: Margarita Burn After our experience, we hope to spread awareness of the risks around...

Objavljuje Reanna BendzakČetvrtak, 13. travnja 2023.

To se, inače bolno stanje kože, naziva još i "margarita opekline", zbog asocijacije na ispijanje koktela za ljetnih vrućina. “Moja je prva reakcija bila ‘O moj Bože, što sam učinila? I kako sam to mogla spriječiti?’”, rekla je Bendzak, no brzo je shvatila da je riječ o alergiji za koju ne znaju mnogi, te da se ona može i ne mora pojaviti.

VEZANI ČLANCI:

Inače, djevojčici su mjehurići na licu bili deset dana, a onda su se pretvorili u hiperpigmentacijske mrlje.koje su nakon šest tjedana potpuno nestale. “Nadamo se da ova priča može pomoći drugima da uče iz našeg iskustva i da za sebe mogu donositi bolje odluke", rekla je Bendzak.

Mladić pokazao kako izgleda alergija na boju za kosu! Ne zaboravite testirati jeste li alergični.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije