Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje otkriva

Najbolje ideje i planovi dolaze vam tijekom tuširanja? Postoji dobar razlog za to

shutterstock
14.10.2020.
u 16:52

Kupanje ili tuširanje mogu smanjiti stres i tjeskobu, smiriti vas i učiniti da vaše ideje cvjetaju.

Ako ste ikad najbolje ideje smislili dok ste se tuširali, niste jedini. Postoji čak i Reddit zajednica u kojoj ljudi dijele svoje najzanimljivije misli koje su im došle pod tušem. Ipak, ove misli nisu samo slučajne, postoje brojni razlozi zašto nam dolaze baš tada, prenosi BrightSide.

Skupina istraživača davala je studentima zagonetke, a oni su trebali reći jesu li svoje odgovore dobili promišljanjem rješenja korak po korak ili je odgovor došao iznenada. Svi koji su naveli drugu opciju, imali su točne rezultate, pa su znanstvenici došli do zaključka da tijekom tuširanja, koje je neobavezna aktivnost, prije dolazimo do raznih ideja.

Žive od ideja: Ona proizvodi svijeće, a on pametne klupe:

1/8

Tuširanje povećava razinu dopamina
Tuširanje je jedan od najlakših načina za povećanje dopamina - neurotransmitera odgovornog za motivaciju i fokus. Važan je za pamćenje i rad mozga te regulaciju pokreta tijela. Tuširanje hladnom vodom može povećati dopamin za 250%.

Opušteni ste
Kad smo opušteni, vjerojatnije je da ćemo svoju pozornost usmjeriti prema unutra i iznijeti nove ideje. Kupanje ili tuširanje mogu smanjiti stres i tjeskobu, smiriti vas i učiniti da vaše ideje cvjetaju.

Malo ometanja dobro je za kreativnost
Iako je intenzivan fokus važan za posao, distrakcija može vam "osvježiti" mozak i pomoći u razmišljanju. Tuširanje je savršen primjer kako možemo prebaciti pažnju s jedne aktivnosti na drugu. Ometanje našeg mozga može mu dati potrebnu pauzu i navesti ga na efikasnije rješavanje problema.

Kreativniji ste kad ste pospani
Vjerojatno ste navikli na tuširanje rano ujutro kad ste još u polusnu ili kasno navečer kad jedva čekate da odete u krevet. Možda mislite da ćete, kad ste umorni,manje smišljati neke inovativne ideje, ali znanost dokazuje da pospanost zapravo može pojačati vašu kreativnost. Istraživači su otkrili da koristimo kreativnije razmišljanje kad smo umorni.

Uspješni Leo sa samo 14 godina otvorio je vlastitu tvrtku:

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:49 14.10.2020.

najblje prije spavanje se tuširati, ugodno za zaspati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije