Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte

Muči vas nesanica? TikTok korisnici ju liječe ananasom, kivijem i višnjama!

Ananas
Shutterstock
04.10.2023.
u 14:30

Dokazano je da ananas povećava razinu melatonina u tijelu za 240 posto, tvrdi nutricionistkinja.

Zbog visoke koncentracije melatonina koju sadrži mnogima je ananas postao jedno od omiljenih sredstava za borbu protiv nesanice, a TikTok hashtag #PineappleHacks prikupio je više od 3,7 milijuna pregleda i hrpu fanova koji se kunu u njegovo djelovanju u poboljšanju sna. Ipak, usprkos svim pozitivnim stranama i benefitima koje pruža našem organizmu, stručnjaci kažu da ta egzotična voćka nije najbolje što možete pojesti prije odlaska u krevet; i da postoji voćka iz druge skupine koja još bolje upravlja osjećajem umora i pospanosti. "Ananas je namirnica koja ima dobru razinu prirodnog melatonina", kaže trener spavanja i hipnoterapeut Dave Gibson i objašnjava da je melatonin hormon koji naš mozak proizvodi kao odgovor na mrak, a koji pomaže u postavljanju cirkadijalnih ritmova (unutarnjeg sata( i spavanja. A kao alternativu ananasu. on savjetuje Montmorency višnje koje uspijevaju u Europi, Kanadi i SAD-u, a mogu se kupiti i sušene.

Njegove preporuke podržavaju i nedavna istraživanja koja kažu da je hrana poput jaja, ribe, orašastih plodova i voćki poput ananasa, kivija i višanja izvrstan prirodni izvor melatonina, a isto je potvrdila i analiza iz travnja 2023. Ipak, kako piše u izvješću Benenden Healtha iz rujna 2023., postoje i namirnice koje pridonose nesanici, a riječ je uglavnom o ukusnoj, ali ne baš bogatoj hrani poput čokolade, sladoleda, čipsa, sira i nekih začina.

@emselement I hope this helps for anyone who struggles with sleep 🫶🏽 #sleeptips #foodasmedicine #healthysleephabits #holisticnutrition #foodishealing #insomniarelief ♬ origineel geluid - Spotify songs

“Ako imate niže razine melatonina od potrebnih, jedenje ananasa vam može pomoći da lakše zaspite”, rekao je Gibson za NY Post, a s njim se slažu i mnogi TikTok korisnici koji svoju nesanicu liječe tim tropskim voćem. "Jedite ananas prije spavanja ako se mučite zaspati", napisala je u svojoj objavi i američka nutricionistica Emma Leigh, a njen je TikTok savjet prikupio više od 40.000 pregleda.

“Dokazano je da povećava razinu melatonina u tijelu za 240 posto, a meni pomaže da brže zaspim i da puno čvršće spavam", dodala je. "Montmorency višnje imaju višu razinu melatonina od bilo kojeg voća", smatra pak Gibson. "Ako vam je cilj poboljšati san, one su moja prva preporuka!", dodaje on, a slijedi ih, kaže, sok od višanja i magnezijev glicinat koji je na tržištu vitamina i dodataka prehrani dostupan u obliku gela, praha ili kapsula.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije