Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Muči vas nadutost? Možete si pomoći sami na ovih 11 načina!

Shutterstock
17.04.2023.
u 11:30

Nadutost je vrlo lako spriječiti ili “liječiti” uz malo i pravilnog truda prilikom odabira namirnica

Nadutost je neugodan osjećaj u trbuhu muči veliki broj ljudi, a nelagoda koja se najčešće javlja zbog plinova u crijevima, može biti uzrokovana određenom hranom i pićem, poput nekih vrsta povrća, gaziranih pića, ali čak i nepravilnim unošenjem hrane prilikom kojeg ulazi više zraka u trbuh. Srećom, postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se riješite nadutosti nakon što je imate – i spriječite da se više nikada ne dogodi. Pročitajte 11 znanstveno potkrijepljenih trikova za smirivanje želuca, koristeći stvari koje vjerojatno imate u smočnici, piše Mind Body Green.

Preskočite sol: Visoka količina natrija u slanoj hrani može uzrokovati dehidraciju, što pridonosi nadutosti. Neke namirnice koje treba izbjegavati su suhomesnati proizvodi, konzervirana i smrznuta hrana, većina prerađenih grickalica te umaci i začini poput soja umaka, marinare, senfa i slično. Kruh može biti još jedan skriveni izvor. Kod kuće kuhajte sa začinskim biljem i začinima umjesto soli. Ako ste vani, zatražite da vam začini budu sa strane i laganim ih dodirom nanesite.

Probajte probiotike: Probiotičke bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta i kefira potiču dobru probavu i bore se protiv oteklina i nadutosti. Kefir jer je gotovo bez laktoze, što ga čini lakšim za probavu ako ste osjetljivi na mliječne proizvode. Samo se držite običnog šećera i umjetnih zaslađivača. Ne volite kefir? Zatim razmislite o probiotičkom dodatku s više vrsta bakterija u sebi kako biste dobili iste blagodati. Svaki bakterijski soj radi malo drugačije stvari, tako da ćete pokriti više baza radije nego da se držite ravnog acidofila, laktobacila itd. .

Usporite: Prebrzo jedenje uzrokuje nakupljanje plinova u želucu. Spustite vilicu između zalogaja kako biste imali tempo. Dodatni bonus: ovo također pomaže vašem mozgu i tijelu da sustignu jedno drugo kako biste znali kada ste zadovoljni i siti.

Držite se vode: Preskočite mjehuriće i alkoholno piće, barem kratkoročno. Možda zvuči kontraintuitivno, ali hidracija obeshrabruje zadržavanje vode jer se vaše tijelo ne bori da zadrži vodu koju ima. Budući da alkohol može dehidrirati (i pridonijeti unosu viška kalorija), može izazvati osjećaj nadutosti. Konzumacija gaziranih pića također može dovesti do nakupljanja plinova i učiniti da se osjećate napuhnuto, stoga uzmite pauzu od gaziranih pića.

Probajte kavu (ili čaj): Kofein u kavi i čaju ima diuretski učinak, što znači da ćete više mokriti. Također se pokazalo da čaj i kava imaju snažno protuupalno djelovanje kada su dio redovne prehrane, što može imati dugoročne koristi za vaše probavno zdravlje. Šalica ili dvije dnevno su odlične, ali nemojte pretjerivati ​​- osim, naravno, ako ne volite kofeinsku tremu ili proljev.

Ograničite teško probavljivu hranu: Povrće iz skupine Cruciferae poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica prepuno je hranjivih tvari, iako tijelo mora naporno raditi da ih probavi, što može dovesti do plinova i nadutosti jer fermentiraju u probavnom traktu. Izbacivanje s jelovnika na nekoliko dana može pomoći ako se želite osloboditi nadutosti za neki događaj. Nekoliko drugih na ovom popisu su: grah, leća, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi (ako ne podnosite laktozu). Umjetni zaslađivači također mogu uzrokovati želučane probleme koji izazivaju nadutost.

Dajte prednost kaliju: Kalij je mineral koji igra ključnu ulogu u funkciji stanica, uključujući regulaciju ravnoteže tekućine. Hrana bogata kalijem može neutralizirati učinke natrija i ublažiti nadutost. Posegnite za avokadom, bananama, slatkim krumpirom, bundevom, rajčicama, lisnatim povrćem, narančama i dinjom.

Potražite hranu s diuretičkim učinkom: Određene namirnice imaju blagi diuretski učinak. Šparoge su posebno snažna namirnica u borbi protiv nadutosti, zahvaljujući aminokiselini asparagin. Također je izvor snažnog antioksidansa glutationa, koji je poznat po svom detoksikacijskom učinku. Neke druge dobre diuretske namirnice uključuju citruse, celer, ciklu i jabučni ocat.

Umirite svoj sustav: Određene namirnice pomažu umiriti probavni sustav tako da imate lakšu probavu i manje upala. Nekoliko sjajnih odabira: Komorač je bogat kalijem i koristi se u istočnjačkoj medicini za smanjenje probavnih grčeva nakon obroka - ključnih čimbenika nakupljanja plinova i nadutosti. Komorač sadrži fitonutrijent zvan anetol, koji je također proučavan zbog svoje sposobnosti da pomogne u borbi protiv upala u tijelu. Djelovanje đumbira na smirenje želuca učinilo ga je tisućama godina popularnim lijekom za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba. Papaja je puna kalija, a sadrži i enzim koji se zove papain, koji olakšava probavu i smiruje plinove i nadutost. Peršin je također istaknut zbog svog diuretičkog učinka i svojstava umirivanja probave. Paprena metvica je još jedna biljka koja umiruje želudac i olakšava probavu.

Istražite superhranu: Krastavac je superhrana protiv nadutosti, zahvaljujući silicijevom dioksidu, kafeinskoj kiselini i vitaminu C koji se nalaze u njemu, a svi oni pomažu u smanjenju oteklina i sprječavaju zadržavanje vode. Kivi sadrži spoj pod nazivom aktinidin, koji podržava zdravu probavu. Kivi je također bogat kalijem. Ružmarin je biljka sa snažnim antioksidativnim svojstvima koja se tisućama godina koristi za liječenje probavnih tegoba.

Hranom se borite protiv upale: Protuupalna hrana koja smiruje reakciju na stres također može pomoći u održavanju mirnoće u vašem probavnom traktu. Evo za čime možete posegnuti: Bobičasto voće je prepuno antioksidansa koji pomažu u borbi protiv bolesti i upala. Tamna čokolada je prepuna flavonoida koji se bore protiv upala. Ciljajte na 70+ posto kakaovca kako biste dobili najviše nutritivnih vrijednosti za svoj novac. Jaja, osim što osiguravaju proteine, masti i vitamin A, sadrže zeaksantin i lutein, dva moćna karotenoida koji pomažu u borbi protiv upala. Sjemenke konoplje sadrže masnoće koje su zdrave za srce, pa čak i malo proteina. Potražite oljuštene sjemenke konoplje, koje se često nazivaju "konopljina srca". Maslinovo ulje sadrži snažne antioksidanse i mononezasićene masnoće koje su zdrave za srce. Losos, skuša i sardine prepune su omega-3 masnih kiselina, koje su također opsežno proučavane zbog svojih protuupalnih prednosti. Na primjer, konzumacija odgovarajućih razina omega-3 i suplementacija ribljim uljem povezana je sa smanjenom razinom kortizola, hormona stresa, koji ima srednju tendenciju poticanja sala na trbuhu. Kurkuma se tisućama godina koristi za liječenje raznih bolesti. Kurkumin u njemu je aktivna komponenta za koju se pokazalo da ima vrlo snažne dobrobiti.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije