Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava na twitteru

Vjerojatno ga imate kod kuće, no znate li što znači WD-40?

WD-40
17.04.2023.
u 08:00

usprkos popularnosti, mnogi su o značenju imena WD-40 počeli razmišljati tek nedavno, kad je američki novinar David Muir svojih 800.000 pratitelja pitao: "Što znači WD-40?"

Mnogi kod kuće, u podrumu ili u garaži imaju limenku popularnog WD-40, a proizvod za podmazivanje ima nekoliko namjena u kućanstvu i šire. Upotrebljava se za podmazivanje i odmašćivanje, ali i niz drugih stvari pa s njime možete, na primjer, skinuti hrđu sa škara da opet budu kao nove, sa staklenih površina ukloniti ljepljive ostatke etiketa ili s vrata ukloniti dječje umjetničke radove nacrtane pastelnim bojicama; pa čak i učiniti cipele vodootpornima. 

Osim toga, sprej će vratiti sjaj površinama od nehrđajućeg čelika, kao što su vrata hladnjaka ili perilice za posuđe, a može se koristiti i za površine na koje dolaze kukci – nakon što se sprej nanese, neće ih više biti. Inače, WD-40 je naziv američke kompanije koja proizvodi kućne kemikalije, a najpoznatiji im je proizvod upravo ova slavna tekućina u spreju izumljena davne 1953. godine, za koju tvrde da ima čak 2000 različitih primjena, a prodaje se u 187 zemalja.

Unatoč popularnosti mnogi su o značenju imena WD-40 počeli razmišljati tek nedavno kad je američki novinar David Muir svojih 800.000 pratitelja pitao: "Što znači WD-40?"

Mnogi su mu pokušali pomoći, no priznali su da su morali na internetu potražiti značenje. WD-40 je kratica za Water Displacement (istiskivanje vode), 40. formula; što pokazuje da je za usavršavanje proizvoda bilo potrebno čak 40 pokušaja.

"To je kratica za 'Water Displacement', što je izumitelju konačno uspjelo u 40. pokušaju", dao je netko točan odgovor, no bilo je i onih koji su tapkali u mraku i na engleskom davali razne nelogične odgovore poput npr. whistling degreaser ili zviždeći odmašćivač.

Ove kućanske uređaje obavezno morate isključiti iz struje kada ih ne koristite, ne palite ih ni kada spavate.

Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zinegoid
11:38 17.04.2023.

jednostavno proizvod za sva vremena koji bi svako domaćinstvo trebalo imati... čisti, podmazuje, daje sjaj, itd. itd......

PO
poluprovokator
12:45 17.04.2023.

Ne koristi se za podmazivanje. Za to postoje ulja i masti.

MI
Mislav28
10:42 17.04.2023.

U redu je wd-40 samo mu je rok trajanja oko 3 godine ne 5 godina kako piše na ambalaži nakon 3 godine nestane pritiska u boci zato je bolje kupovati manje bočice od 200 ml ne ove od veće od 400 ml radi roka trajanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije