Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I da možemo postati zadovoljniji

Mogu li nas lijepa odjeća i dotjerivanje zaista učiniti sretnijima? Psiholozi kažu da!

šminkanje make up
Shutterstock
30.05.2021.
u 07:00

S raznim 'trikovima' i sitnicama u kojima uživamo možemo 'prevariti' mozak, izazvati lučenje endorfina i popraviti si raspoloženje, objasnila je dr. Tang

Mogu li nas lijepa odjeća i dotjerivanje zaista učiniti sretnijima? I je li moguće odjenuti nešto lijepo i promijeniti si cijelu perspektivu? Apsolutno da, kaže dr. Audrey Tang, psihologinja i članica Britanskog psihološkog društva. 

Naime dr. Tang objašnjava da kad se dotjeramo, drugačije i hodamo - a ta promjena u držanju tijela pozitivno utječe i na naš mozak.

- Nemojte nikad podcijeniti moć koju na nas imaju neke jednostavne, 'male' stvari - rekla je, a psihologinja dr. Sandra Wheatley dodaje kako to posebno vrijedi u situacijama poput ove u kojoj smo se sad našli bog pandemije, kad su nam uskraćene mnoge inače uobičajene stvari koje nas vesele. 

Sinu u školsku torbu stavila diktafon pa se zaprepastila onim što je čula

šminkanje make up
1/2

- Ljudi trenutno baš ne mogu izlaziti i zabavljati se. ali se i dalje žele ujutro obući i dobro izgledati - kaže ona, te ističe kako je to 'način na koji mnogi sad u vrijeme pandemije pokušavaju 'prizvati' malo normale.

Obje psihologinje kažu i da postoji mnogo načina da svoj svakodnevni život malo poboljšamo, a uz dotjerivanje i nošenje nečeg u čemu se dobro osjećamo kao jedan od načina spominju i smijanje.

- Čak i usputni smiješak prolazniku na cesti popravlja naše raspoloženje - kaže dr. Wheatley.

Ispričala je i kako je jedno istraživanje pokazalo da ,ako među zube stavimo prst i 'nasmiješimo se', mozak neće znati smijemo li se zaista ili samo tako izgleda jer imamo prst među zubima.

Foto: Shuttershock

- Tako možemo mozak 'prevariti' da probudi neke pozitivne emocije, što samo po sebi mijenja naše raspoloženje i uzrokuje stvaranje endorfina - objasnila je dr. Tang.

A ako dotjerivanje i lijepa odjeća nisu vaš 'đir', ona savjetuje da sami pronađete metodu s kojom ćete si izazvati lučenje tog 'hormona sreće'. 

- Ne moramo uvijek ovisiti o vanjskim podražajima kako bismo se osjećali dobro, možemo i sami tome pridonijeti, i to najviše s naizgled nebitnim stvarima - dodala je psihologinja za Huff Post

Tijekom pandemije riječ 'molitva' bila najčešće pretraživani pojam na Googleu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije