Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNE OSOBE NA METI HAKIRANJA

Ivica Skoko: Oblio me hladan znoj, kad se to dogodilo, radilo se o 94 tisuće pratitelja

Zagreb: Tre?i dan Wella Fashion Weeka
Foto: Tomislav Miletic/24sata
1/3
26.06.2023.
u 12:27

Zaštita na internetu je najvažnija jer hakera ima sve više i više te im je sve teže ući u trag

Bez interneta danas ne možemo zamisliti komunikaciju niti na privatnoj, a kamoli na poslovnoj razini. No u ovim virtualnim sferama vrebaju iskusni predatori, čekajući nespremne žrtve kako bi ih iskoristili na najpodlije moguće načine. Uglavnom zbog nedovoljne zaštićenosti, unatrag nekoliko godina čak je od 40 do 60 posto kompanija doživjelo neku vrstu hakerskih napada, kao i gotovo trećina privatnih korisnika društvenih mreža. Razne vrste hakera “ušuljaju” se na profile pojedinaca ili kompanija, kradu identitet, preuzimaju internetske račune, pokušavajući na podle i prevarantske načine izvući financijsku korist, a vrlo teško im je ući u trag.

Da se to ne događa samo negdje drugdje u svijetu, dokaz su i naše javne ličnosti poput televizijske voditeljice Nevene Rendeli Vejzović, modnog dizajnera Ivice Skoke, modne dizajnerice Loredane Bahorić i influencerice i modne dizajnerice Lidije Lešić. I u slučajevima hakiranja naših javnih osoba, nije ugrožen samo njihov dugogodišnji rad i trud već je to težak udarac na privatni život te osobnu slobodu. Voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, hakerski je napad na svoj Instagram profil doživjela 2018. i jedan je od prvih zabilježenih slučajeva u Hrvatskoj, a tada ni policija još nije bila spremna za rješavanje internetskog kriminala. Modnome kreatoru Ivici Skoki pak prošle je godine u ovo vrijeme hakiran Facebook profil, ali u njegovu slučaju policija je već znala što treba činiti, a krivce još uvijek traži Interpol.

Nevena Rendeli: “Bila sam među prvim slučajevima u Hrvatskoj”

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

 

Prije nekoliko godina, točnije 2018. godine, televizijskoj voditeljici Neveni Rendeli Vejzović hakirali su Instagram račun na tri dana. Tada, Nevena je bila među prvim žrtvama hakiranja u Hrvatskoj, a da joj je račun hakiran shvatila je tek sljedećeg dana kada je dobila ucjenjivački mail u kojem su je hakeri tražili da im isplati određenu svotu u kripto valuti bitcoin ako želi da joj vrate profil.

- Tijekom jednog eventa, u večernjim satima, meni i Lidiji Lešić hakirani su Instagram profili, a tek drugo jutro, kada nismo mogle pristupiti svojim računima i kada smo dobile ucjenjivački mail, shvatile smo da smo hakirane - sjeća se nemilog događaja Nevena Rendeli. I Nevena i Lidija prijavile su tada slučaj policiji, gdje im nisu bili od velike pomoći već su im dali savjet tipa „Napravite novi profil“.

- Pokušavali smo svoj problem riješiti preko agencija koje su tada surađivale s Facebookom i Instagramom, ni tu nije bilo baš previše pomoći - nastavlja Nevena i priznaje kako zapravo ni sama ne zna na koji je način uspjela vratiti svoj profil - Na kraju, nakon tri dana, uspjela sam vratiti svoj račun, dok ga Lidija Lešić nikad nije vratila. Nevena nije imala nelagodu zbog izloženosti sadržaja jer je, kako kaže, svjesna činjenice da je javna osoba i da je njezin profil otvoren, ali da kojim slučajem profil nije vraćen, šteta za njezin posao bila bi ogromna.

- Više mi je bio problem da trud i rad koji sam uložila na svome Instagramu, budući da sam došla do određenih brojki pratitelja koje su se cijenile, bude bačen uzalud. Bila je zastrašujuća pomisao da moram početi sve ispočetka - priznala je Nevena svoje tadašnje strepnje i strahove. Nakon što joj je vraćen profil, Nevena je uključila sve njoj poznate zaštite na internetu, a svim korisnicima društvenih mreža poručuje: Krađa identita je moguća i da vam ne hakiraju profil, ali to su sve stvari s kojima se moramo naučiti nositi u današnje doba izloženosti na internetu. Da bismo bili sigurniji i osjećali se sigurnije u virtualnome svijetu, trebali bismo svi malo više poraditi na zaštiti svojih profila i koristiti dodatne aplikacije koje na društvenim mrežama bolje štite naše podatke.

Ivica Skoko: „I danas osjećam jezu kad čitam o hakiranjima“

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Nedavno traumatično iskustvo našega modnog dizajnera Ivice Skoke imalo je ipak malo drukčiji tijek. Naime, prije godinu dana dok se vozio prema Krku, javljeno mu je da je njegova Facebook stranica hakirana i da po internetu „iskaču“ web shopovi na kojima se njegove dizajnerske haljine prodaju po cijeni od 16 dolara u 30 zemalja, osim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a osim web shopova, otvarani su i lažni profili na društvenim mrežama.

- Oblio me tada hladan znoj jer je riječ o 94 000 vjernih pratitelja. U međuvremenu, počeli su se otvarati i razni profili pod mojim imenom, objavljene su moje slike, a jedan je profil u roku tri dana skupio čak više od 1300, 1400 pratitelja - priča nam Ivica Skoko. Ivica je odmah slučaj prijavio policiji i kontaktirao Meta Hrvatska, tvrtku koja je zadužena za Facebook i Instagram hrvatskih korisnika i dobio brzi odgovor i pomoć.

- Otišao sam u 5. policijsku postaju i prijavio slučaj, a u međuvremenu sam se čuo i s Loredanom Bahorić, vlasnicom brenda Charlie, kojoj se dogodila identična stvar - sjeća se Ivica Skoko svoje borbe s hakerima i dodaje: Jedino što mogu reći da Meta za Hrvatsku radi svoj posao, hvala tim divnim ljudima, gospodinu Borisu koji mi je sve to uspio za mjesec dana vratiti, vratio mi je moje drage klijentice, koje su se najviše veselile kad smo objavili da nam je profil vraćen.

Prema riječima Ivice Skoke, u Meti su preuzeli slučaj i nakon mjesec dana borbe, vraćen mu je Facebook profil. Policija je uspješno uklonila lažne profile koje je pronašla preko IP adrese, ali hakere koji su otvorili lažne web shopove još nisu identificirali i slučaj je proslijeđen u Interpol. Ivica, nakon što mu je vraćen profil, osigurao ga je svim mogućim zaštitama.

- Agonija je trajala mjesec dana i odjednom su se prestali otvarati lažni profili, ne znam kako je to policija riješila, ali profili su nestali. Nadam se da su osobe dobile zasluženu kaznu jer predstavljati se kao netko drugi i stavljati slike te osobe, to je stvarno strašno - izjavio je modni dizajner Ivica Skoko. Ivica je priznao kako je tih mjesec dana ostavilo na njemu veliku traumu i da se osjećao kao da je gol pred cijelim svijetom. Na svu sreću, kako kaže, Instagram i Facebook profili su mu bili registrirani s dvije različite e-mail adrese pa je Instagram ostao u funkciji.

- Klijentice su se javljale na Instagram. Ali ipak je ogromna šteta jer imam klijentice iz Slovenije, Bugarske, Slovačke, Češke, tim klijenticama šaljemo haljine već godinama. Tada sam obavijestio sve medije, to mi je bila dužnost, a to mi je i policija tada preporučila. Ivica Skoko za kraj poručuje kako je zaštita na internetu najvažnija jer hakera ima sve više i više te im je sve teže ući u trag. Osim zaštita koje su pružene u samim postavkama profila, dobro je iskoristiti i dodatne aplikacije za zaštitu.

S ciljem usvajanja znanja za što bolju zaštitu kod korištenja digitalne tehnologije, kompanija A1 Hrvatska predstavila je najnoviji projekt i istoimenu kampanju #BoljiOnline u suradnji s Centrom za sigurniji internet. Kroz platformu #BoljiOnline, ukazuju na prednosti, ali i opasnosti tehnologije kako bi vam pomogli sačuvati zdravlje, dobrobit i povezanost s onima koji su vam bitni. Tehnologija nam pruža najviše kada je koristimo odgovorno, stoga se educirajmo zajedno i učinimo internet sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve.

Sadržaj donosimo u suradnji s A1 Hrvatska.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije