Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istravirgin, 2. dan

Moćno, jako i konkretno! Jedini istarski proizvod koji je stekao svjetsku slavu ove je godine aposlutno fantastičan

Foto: Filip Bahun
1/22
27.11.2022.
u 08:12

Organizatori ovogodišnjeg izdanja Festivala mladog maslinovog ulja u Vodnjanu mogu biti više nego ponosni i zadovoljni. Osim što su istarska ulja ove godine vrhunske kvalitete i neopisivo karakterna, pa je i to već više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo, festival prolazi u izvrsnoj atmosferi. Program je vrlo dobro osmišljen, a chefovi koji se jedan za drugim izmjenjuju u masterclass dvorani čuda rade pred oduševljenom publikom.

Drugi dan festivala Istravirgin u Vodnjanu prošao je gotovo pa u euforičnom raspoloženju. Gužva u atriju stare škole, kolone posjetitelja u hodnicima i izložbenim prostorijama u kojima izvrsno raspoloženi izlagači nude na kušanje svoje zeleno blago, spremno odgovaraju na sva pitanja, uče vas kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako prepoznati ono najkvalitetnije. Tko želi u dva-tri dana naučiti o maslinovom ulju više nego što je možda saznao u cijelom svom životu – festival u Vodnjanu pravo je mjesto za njega! Isto vrijedi i za one koji vole dobro jesti: cjelodnevni gastro show koji se odvija u atriju škole izgleda poput košnice – roj marljivih radilica iz istarskih ugostiteljskih škola kuhaju ruku pod ruku i pod budnim okom vrhunskih chefova.

Foto: Filip Bahun

Gastronomska ponuda na festivalu više je nego impresivna, ovdje se kuha s lokalnim namirnicama, samoniklim biljem, divljači i ribom, a sve začinjeno finim istarskih uljem. Jedva smo ugrabili porciju mesa jelena koje se topilo u ustima! Čovjek se pita koliko obroka se ovdje dnevno skuha i pojede?! – Za ovu godinu još nemamo konačne brojke, ali vjerujemo da će se ponoviti one iz 2019. godine kada smo ugostili četrdesetak kuhara koji su s učenicima istarskih ugostiteljskih škola pripremili više od 8 tisuća obroka za posjetitelje. Ove godine s njima kuha chef Robert Perić, tu je i Marijo Čepek, pomaže i tim kuhara iz Amines hotela, a stiže nam i David Skoko... Pokušali smo ovoj gastronomskoj priči dati i jedan drugi aspekt pa smo u nju uključili umjetnike i novinare koji kuhaju s djecom i chefovima – stigla je ekipa s HRT-a, zatim naš Budimir Žižović, Ranko Borovečki, Bojan Šumonja... S kuhanjem se kreće u 9 sati ujutro kako bi sve bilo spremno za ručak – kaže Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva koji je itekako zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala, a iz prve ruke zna da slično misle i uljari: – Uljari su zadovoljni jer ovdje se puno priča o maslinovom ulju, a organizirali smo i masterclass programe na kojima ulju dajemo poseban značaj. Svaki chef ima priliku objasniti zašto je za neko svoje jelo odabrao određeno ulje i koji je doprinos tog ulja jelu koje je pripremio. Chefovi prije masterclassa odlaze u naš 'oil bar' gdje ih čeka ekstenzija svih ulja, kušaju ih i odlučuju na licu mjesta koja će koristiti na masterclassu. Odabrana ulja se zamataju u foliju tako da nitko ne vidi o kojem se brendu radi jer ideja je da se isključivo govori o sorti ili o blendu, a za razgovor o proizvođačima rezerviran je izložbeni dio festivala. 

Foto: Filip Bahun

Uz maslinare, glavne zvijezde drugog dana festivala bili su chefovi Hrvoje Zirojević i Jeffrey Vella. Zirojević je poput Dalaj Lame hrvatske gastronomije, svi pobožno slušaju svaku njegovu riječ, a kad propovijed završi žele ga dotaknuti, biti u njegovom društvu i fotografirati se s njim! Nismo ni mi imuni na šarm jednog od najboljih hrvatskih kuhara, a još manje na kreacije koje stvara na tanjuru. Prvo Zirojevićevo jelo bio je latinoamerički specijalitet ceviche od svježih jadranskih Jakobovih kapica, jadranskog škampa i fileta divljeg brancina. Za ovo jelo koristio je blend triju sorti: istarska bijelica, frantoio i carbonaca. – Maslinova ulja su ove godine izvrsna, malo su jača nego inače. Pokušao sam za prvo jelo pronaći nešto malo blaže, ali nije išlo! – kaže Zirojević. Poslužio je i svoj signature dish – canol od tune punjen gusjom jetrom kojem je ascolana tenera dala prekrasnu aromu i na kraju senzacionalan brudet od murine koji je poslužio s čipsom od kože murine i začinio uljem sorte žižorela.

Foto: Filip Bahun

Nakon njega na scenu je stupio Jeffrey Vella sa svojom terinom od krumpira prelivenom emulzijom od jajeta, brancinom na kremi od artičoke i kremi od morske vode (!), a priču o kuhanju s istarskim mladim uljem završio je ukusnim komadom janjetine i wellingtonom od poriluka te genijalnim slatkim bombonom od pjene koja kao nusproizvod nastaje tijekom prerade maslinova ulja. Vella je u prvom slijedu koristio oblicu, u drugom i trećem slijedu blendove od kojih je prvi bio vrlo lagan i imao je naglašeniju slatkoću, a kod drugog se u jelu osim slatkoće osjećala i intenzivnost gorčine. Od kojeg je ulja pobrao pjenu za svoj čudesan desert ostala je tajna koju ćemo otkriti makar morali sljedeće godine ponovo doći! A što nas tada očekuje? – Grad Vodnjan, Turistička zajednica i udruga Agroturist sljedećih će godina puno ulagati u ovaj projekt jer cilj je od Vodnjana napraviti centar maslinarstva. Maslinovo ulje jedini je istarski proizvod koji je postigao svjetsku slavu. Naša su ulja moćna, jaka i konkretna jer imamo sreću da se nalazimo na poziciji iz koje izvlačimo maksimum od ulja koje je od početka do kraja jedinstveni proizvod – zaključuje Edmondo Šuran.

Foto: Filip Bahun

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije