Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - OMIŠALJ

Popularna plaža nudi možda najjeftinije ležaljke na Jadranu: Dnevni najam stoji 5 eura

Turistička patrola Omišalj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
20.07.2023.
u 15:49

Turistička patrola Večernjeg lista posjetila je Omišalj na otoku Krku

Kad s vidikovca na starom gradu pogledate prema moru i Janafu, LNG-u i propaloj Dini, jasno je zašto Omišalj nema turizam otoka Krka, gužvu, šušur, problem s pronalaskom parkinga... No ovdje vrijedi ona da je svako zlo za neko dobro pa su u Omišlju, prvoj turističkoj općini nakon Krčkog mosta, cijene povoljnije, apartman možete unajmiti već za 50-ak eura, a hotelski je smještaj u Adriaticu u srcu sezone 70 eura, i to za polupansion. Jer nema lift, hotel ima samo dvije zvjezdice, u stečaju je, no uredan je i čist, zaposlenici ljubazni, plaža blizu, a kompletni ručak deset eura. Hotelska depandansa još je povoljnija. Uz domaće i Mađare, među brojnijim gostima Omišlja su i Bugari i Rumunji. Kvalitetu smještajne ponude podigao je kamp u uvali Pušća.

Mjesto je spojeno na kanalizaciju, a sedam punktova kontrole čistoće mora pokazuju da je čistoća besprijekorna. Doduše, uvijek se nađe netko tko će praviti paniku jer od rastopljenih sredstava za sunčanje u moru "vidi naftnu mrlju". Ipak, većina na tankove s druge strane ovog noću obasjanog zaljeva ne obraća pozornost, osim kad remorkeri guraju tankere na vez, što je atrakcija. Inače uživaju u suncu, moru i ljetu na nekoj od omišaljskih plaža.

Adut je pristup za invalide

U hladu borove šume nedaleko od marine i rive pape Ivana Pavla II. najpoznatija je plaža - Pesja. Šljunčana je, s uređenim prilazom za osobe s invaliditetom. Restoran Fish house ove sezone zatvoren je, odavno propali disko pretvara se u ruinu, baš kao i obližnji hotel Učka ispod kojeg je plaža. Hotel je prije pet godina prodan, a novi vlasnik nije napravio - ništa! Zakon ga ni ne obvezuje? Još je takvih avetinjski praznih objekata po Omišlju, poput hotela Jadran, dijela tvrtke hoteli Omišalj u stečaju koja čeka kupca, ali s obzirom na energetsko okruženje, nije poželjna udavača. U blizini je još jedna od posjećenih plaža, na kojoj je svakodnevno stotinjak umirovljenika-izletnika iz Karlovca. Na plaži radi obitelj Pašalić: Franjo i djeca Franciska i Leonard. Turizmom se bave dulje od dva desetljeća – imaju trgovinu s plažnim programom, bižuterijom i suvenirima te iznajmljuju ležaljke, možda i najjeftinije na Jadranu, za pet eura po danu. Gosti su im hotelski, jednodnevni kao i oni koji su se boraveći na Krku zaželjeli mira:

- Radimo obiteljski, posao ide. Nije točno da jednodnevni gosti ostave samo smeće i ništa ne potroše – zadovoljno će Franjo, naglasivši da čistoću mora u Omišlju potvrđuju plave zastave.

VIDEO Turistička patrola Omišalj

Na ovoj je plaži jedna od točaka kružne otočke rute Camino Krk, baš kao i u arheološkom parku Mirine, ljeti savršene koncertne pozornice, gdje su uz more ostaci ranokršćanske bazilike i rimskog grada Fulfinuma.

Povijest s mirisom smilja

Camino vijuga i kod kapelice iznad uvale Voz, najbliže Krčkom mostu, gdje je stoljećima bio nadzorni punkt, a povijesne činjenice kažu da se u akvatoriju koji se odavde nadgledao odigrala bitka Pompeja i Julija Cezara.

- Ima dosta šetača – kaže Ante Vičević. On s Tatjanom Smeraldo pokraj kapelice ima ekološku plantažu s 360.000 sadnica smilja. U svojoj ga destileriji prerađuju u eterična ulja i hidrolate, a imanje je otvoreno za posjetitelje.

VIDEO Turistička patrola Večernjeg lista u Omišlju

Turistička patrola Omišalj
1/16

S mirisom smilja u nosu odlazimo u povijesni jezgru Omišlja, izdignutu na 85 metara visokoj litici kroz koju nas je provela Jelena Bigović, voditeljica općinskog Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove. Tu su Spomen dom Krčkog folklora, galerije, sakralna baština, rodna kuća Otona Glihe... I vidikovac. Okrenete li leđa energetskom postrojenju, pogled će pasti na Pesju.

Gostoljubivost i susretljivost: 10
Čistoća i urednost mjesta: 10
Plaže: 6
Raznolikost smještaja: 7
Kvaliteta ugostiteljske ponude: 5
Sadržaji za djecu: 8
Događanja: 9
Opskrbljenost: 10
Autohtonost: 9
Opći dojam: 8
Ukupna ocjena: 82

Selce 90
Pomer 89
Valbandon 87
Ika 86
Metajna 85
Omišalj 82
Trget 81
Lukovo 79
Bakarac 76
Veli Lošinj
Dajla
Mandre
Vrsi
Vrgada
Kožino
Tribanj
Prvić Luka
Pirovac
Tribunj
Jadrtovac
Rogoznica
Podgora
Okrug
Stobreč
Zaostrog
Zaton
Komarna
Viganj
Drače

Komentara 7

Avatar Make my day
Make my day
16:30 20.07.2023.

Imaš pogled na tankere odmah prekoputa na drugoj strani zaljeva koji pola dana ispumpavaju teret i na kemijsku industriju Krka. Tu može samo naivčina zalutati jednom u životu. Tko se tu vrati ljetovati - taj nije normalan.

TE
TenFour
21:04 20.07.2023.

Jeftinije je lec na cehinju.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
17:50 20.07.2023.

U Karlobagu sam prošli tjedan cijelodnevni najam ležaljke plaćao samo četiri eura!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije