Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malčice se varate...

Mislite da ne možete početi dan bez jutarnje kave?

kava
Thinkstock
03.09.2012.
u 13:21

Jeste li i vi od onih koji se žale da vam je dan počeo krivo jer niste stigli srknuti nekoliko gutljaja svog omiljenog napitka?

 

Jedva se izvučete iz kreveta i s još zatvorenim očima krenete ravno prema štednjaku kako biste skuhali kavu? Ne srknete li prije izlaska iz kuće koji gutljaj, imate osjećaj da ste pretjerano usporeni i teško se razbuđujete pa postajete nervozni. A propustite li slučajno popodnevnu kavu, raspoloženje nam varira od pospanog do živčanog.

Da, ako ste kavopija, često ćete se uhvatiti da uvjeravate sebe i druge da ne možete "progurati" normalan radni dan i ostati budni ako se ne "natankate" dovoljnom količinom toga gorkog napitka, međutim, znanstvenici su otkrili da se pomalo varate.

Iako je i znanstveno dokazano da kofein u našem organizmu potiče lučenje adrenalina, istraživanje sveučilišta East London pokazalo je da je efekt kofeina na naš organizam samo u našim glavama i autosugestiji. Pijemo li kavu jer se moramo razbuditi, naš će se mozak i početi ponašati tako, prenosi Telegraph.

Kako bi to provjerili, znanstvenici su četvrtini ispitanika dali kavu s kofeinom i oni su znali što piju, drugoj četvrtini dali su beskofeinsku kavu, uvjeravajući ih da piju kavu s kofeinom, a isto su napravili i s ostalim ispitanicima koji su pili običnu kavu, s time da su jedni znali da piju pravu kavu, dok su drugi mislili da su dobili beskofeinsku. Dobiveni rezultati nakon 55 minuta pokazali su da su ljudi koji su pili kavu bez kofeina, a istodobno misleći da im kava ima kofeina, jednako dobro riješili testove kao i oni koji su doista pili kavu s kofeinom.

 

Komentara 1

SP
spaszadrzavu
18:07 03.09.2012.

umjesto kave pogledam stanje na ziro racunu pa se omah probudim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije