Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
miris opija...

Okus razočara: Kavu pijemo zbog mirisa?

kava
DPA/Pixsell
16.09.2012.
u 12:31

Znanstvenici sa sveučilišta u Londonu otkrili su nam zašto nam je miris kave finiji nego njen okus...

 

Da, onaj osjećaj kad kava zamiriši u rano jutro - neprocjenjiv je. Zbog njega smo spremni ustati se i 15 minuta ranije iz kreveta samo da bi srknuli par gutljaja ... No istina je da nas prvi gutljaj uvijek razočara, jer okus svježe kuhane kave nikad nije identičan kao njen magičan miris...

Znanstvenici su pokušali objasniti taj fenonem i uspjeli su. Otkrili su da čak 80 posto onoga što mislimo da je okus zapravo je miris koji se razvija pri izdisaju.

Naime, kada kavu gutamo njena aroma aktivira drugi centar za miris u našem mozgu jer miris ulazi u nos sa stražnje strane. Stoga, okus nikad ne izaziva takvu euforiju kao mirisi koje normalno udišemo. Zato, primjerice neki pljesnjivi, smrdljivi sirevi imaju tako blag okus.

Postoje dvije arome koje se jednako detektiraju kao miris i okus, a radi se o čokoladi i lavandi. No kod kave je još pronađeno da se oko tristotinjak aromatičnih spojeva rastopi u slini, mijenjajući joj okus i prije nego progutamo cijeli gutljaj.

 

Komentara 2

PA
pancake
13:16 16.09.2012.

da, znamo da voda postane topla kad ju zagrijemo.....

PF
Peregrine Falcon
13:19 16.09.2012.

Opet jezik... Zamiriši je imperativ ( zapovjedni način) glagola zamirisati, a kava zamiriše ili miriše. Kome li je pisac teksta želio zapovijediti da zamiriše pa mu je rekao "Zamiriši!", pitam se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije