Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nitko nas ne tlači'

Znate li tko su mipsterice? Ruše predrasude s hidžabom na glavi i skejtom pod nogama

mipsterice
Foto: YouYube
1/5
17.01.2014.
u 14:26

One su mlade i obrazovane, nose trendi odjeću i viske potpetice te voze skateboard.

Razlikuje nas vjera, ali zapravo smo iste.

Poruka je to djevojaka muslimanske vjere okupljenih u pokretu "Mipsterz". One su mlade i obrazovane, nose trendi odjeću i viske potpetice te voze skateboard.

Istodobno, ostale su vjerne islamu i ostaju pokrivene hidžabom poručujući da im zamatanje ne oduzima slobodu. Riječ mipsterz, odnosno mipsterice nastala je spajanjem riječi muslimanka i hipsterica, a kako djevojke same objašnjavaju na svojoj Facebook-stranici, mipsterica je netko tko je otvoren prema najnovijoj glazbi, modi, umjetnosti, kritičkom razmišljanju i kreativnosti.

– Mipsterica je netko tko vuče inspiraciju iz islama, njegovih znanja, mističnosti i ezoterije. Osoba koja je snažna i hrabra, ali opet skromna i koja je otvorena prema novim idejama. Istodobno, ona je dovoljno čvrsta da kaže svoje mišljenje i usprotivi se nepravdi kad je to potrebno.

Posebnu pozornost američke javnosti mipsterice su dobile lanjskog prosinca kada je objavljen video "Somewhere in America". U njemu mlade muslimanke pokazuju kako i s hidžabom mogu slijediti trendove te da se muslimanke ne trebaju skrivati iza svojih marama već ih iskoristiti kao modni dodatak.

Vozeći se na skateboardu, kažu, razbijaju predrasude o pravima i ograničenjima žena muslimanske vjere.

– Muslimanke nisu potlačene. One su uspješne i obrazovane žene. One su slobodne žene – poručuju mipsterice.

>>MUP: Margarita može dobiti vozačku sa slikom bez hidžaba

>>Politička kriza zbog seksi slika kćeri predsjednika

Komentara 2

MA
Markoc
12:50 18.01.2014.

Neruše one nikakve predrasude, već melju gluposti.

PO
portugisac
14:50 17.01.2014.

Mislim da se zamataju samo ružne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije