Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardiolozi savjetuju:

Jedite maslac, sir i meso i živjet ćete dulje!

Proteini, meso
Foto: Shutterstock
30.08.2017.
u 12:29

Prehrana bazirana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih

U potpunoj su suprotnosti s dosadašnjim savjetima liječnika i znanstvenika prema kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam rezultati velikog istraživanja kanadskih znanstvenika koji upućuju na to da prehrana s malim udjelom masnoća povećava rizik od preuranjene smrti za četvrtinu. 

Časopis Lancet objavio je rezultate studije po kojoj je nakon ankete provedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.  

Dosad su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utječe na povećanje razine kolesterola, što u konačnici može rezultirati srčanim bolestima, no znanstvenici podsjećaju na to da osobe koje iz prehrane izbace masnoće nerijetko zamjenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljikohidrata, poput kruha, tjestenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente. 

Prehrana bazirana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su proveli kanadski znanstvenici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine, rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto. 

Rezultati istraživanja kanadskih znanstvenika predstavljeni su na kongresu Europske udruge kardiologa održanom u Barceloni. 

"Već desetljećima se smjernice zdrave prehrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, no organizam treba masnoće... u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najnižu razinu, lišavate organizam svih tih važnih minerala", rekla je dr. Mahshid Dehghan, voditeljica studije i znanstvenica na Sveučilištu McMaster.

Dr. Dehghan i njezini kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 posto, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23 posto. Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60 posto kalorija iz ugljikohidrata "kandidati" za preuranjenu smrt. 

Dr. Andrew Mente sa Sveučilišta McMaster tvrdi da je unos 35 posto kalorija iz masnoća smjernica prema dobrome zdravlju. 

"Ublažiti ograničenja kada je posrijedi unos svih masnoća, pa i zasićenih i svesti unos ugljikohidrata na umjerenu količinu, optimalno je rješenje. Dakle stvar je u balansiranosti", kaže dr. Mente. 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar IvanR
IvanR
15:34 30.08.2017.

Opet ponavljam, prema istraživanju moje babe, treba jednu rakiju na prazan želudac , onda lagano čeprkati po vrtu, jesti domaće, ne gledati politiku. Istraživanje naglo prekinula zbog smrti u 93.

JP
josip.pivar11
13:29 30.08.2017.

Tko dugo jede bilo koju hranu svakako će dugo živjeti.

Avatar krkcro
krkcro
13:07 30.08.2017.

isuse pa svi su do sad kak meso nije zdravo i da smo se milijon godina svi krivo hranili cudo da je ljudska rasa prezivila do sad i jadni vegetarijanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije