Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Mame su bile u pravu! Kušanje smjese za kolače prije pečenja opasnije je nego što mislite

Priprema kolača
Foto: Thinkstock
14.05.2016.
u 12:22

Hoćete li idući put dvaput razmisliti prije nego poližete žlicu s kojom ste miješali smjesu za biskvit?

Možete li izbrojati koliko ste puta u životu gurnuli ruku u posudu s tijestom za biskvit dok je vaša majka pripremala kolač?

I koliko ste puta od nje čuli: Ne jedi sirovo tijesto, nije zdravo!

Ali što nam može biti? Odgovor na to pitanje dala je Keleigh Nealon koja je potvrdila ono što smo sumnjali, ali nismo nikada prihvatili. Od kušanja sirove smjese možemo se razboljeti. 

Jaja i neki drugi sastojci u sirovoj smjesi za kolače mogu sadržavati salmonelu ili e-coli koje mogu uzrokovati mučninu, akutno zatajenje bubrega, pa čak i smrt. Naravno, zdravstveni problemi neće nastati svaki put kada poližete žlicu s ostacima smjese jer, još ste tu i niste nikada prije imali sličnih problema. 

Ipak, rizik je vrlo visok te se tako nešto događa i češće nego biste pomislili, posebice kod osoba starije životne dobi, trudnica, adolescenata i osoba s oslabljenim imunitetom. 

Hoćete li idući put dvaput razmisliti prije nego poližete žlicu s kojom ste miješali smjesu za biskvit? 

>>Pecite kruh sami, dvaput je jeftiniji

>>Ovo je recept za oreo cheesecake od samo tri sastojka

Komentara 5

AG
Aggyon
11:51 14.05.2016.

Aime... a meni je baka kao klincu radila žumanjke sa šećerom koje sam jeo!

DU
Deleted user
16:42 14.05.2016.

Jao ja sam vec odavno trebala bit bolesna ili cak mrtva, koliko puta sam polizala posudu u kojoj je mama mjesala smjesu za kolac a kasnije kad sam odrasla i sama kad pravim kolace znam polizat posudu ne samo kuhacu kojom mjesam smjesu a i moja djeca su to radila pa smo svi zivi i zdravi.

Avatar maxist
maxist
17:21 14.05.2016.

Dakle izbjegao sam sigurnu smrt,žuticu,crnicu i ostale boleštine cca 400 puta.......koji sam srečković......ali sam bar doznao za života da me pokojna mama htjela eliminirati kremama od čokolade,kakaoa,jajima sa šečerom, bjelanjkom tučenim sa borovnicama, jagodama , filom od oraha ......"počisti si to" je bila šifra za kaj ? ..na ti pa crkni ? No ne žalim se i ponovil bi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije