Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema kazne

Maloljetnici prodali apsint, 80-postotno alkoholno piće

mladi alkohol
Arhiv VL-a
22.06.2010.
u 20:25

U zagrebačkoj trgovini “Vrutak” Maria M. (15) kupila je apsint, a zbog toga nitko neće platiti kaznu, iako postoje video snimke kupovine kao dokaz

Iznad svake blagajne čitate ‘Zabranjena prodaja alkoholnih pića maloljetnim osobama’. No, to je tek, čini se, zadovoljavanje propisa. U protivnom 15-godišnja Maria M. ne bi mogla kupiti bocu apsinta, alkoholnog pića s 80 posto alkohola.

Majka Nataša M. zaprepastila se kad je u ruksaku našla praznu bocu. Pozvavši Mariju ‘na red’, doznala je da je dan ranije, u ‘Vrutku’ kupila bocu apsinta, dok su ostali iz društva, u tom dućanu kupovali pivo i vino. Nitko ih, pritom, nije zatražio osobnu iskaznicu, niti pitao koliko godina imaju.

Apsint je, inače, zabranjen u većini europskih zemalja, ali ne i u Hrvatskoj, gdje ne postoji ograničenje postotka alkohola u pićima.
- Otišla sam u Vrutak i razgovarala s djelatnicima. U računalu su pronašli račun za piće i prema vremenu kupnje potražili snimke nadzornih kamera. Nije bilo sumnje da je to moja Maria koja s prijateljicom kupuje bocu koju sam pronašla u ruksaku – kazuje majka.

Nitko nije kriv

Odlučna da prikladnu kaznu ne dobije samo njena tinejdžerica, majka Nataša uputila je dopis Državnom inspektoratu, u nadi da će odgovorni platiti kaznu koja iznosi od 30 do 150 tisuća kuna za vlasnika trgovine, te od 5.000 do 15.000 za trgovca koji proda alkohol maloljetnoj osobi. No, odgovor iz Državnog inspektorata još ju je više razljutio.

Naime, zakon se svodi na sljedeće: ova kazna može se propisati samo ako je u trenu prodaje maloljetnoj osobi u trgovini inspektor koji će posumnjati u starost kupca. U trenutku kad maloljetna osoba izađe iz trgovine, bez obzira na snimke, nitko neće platiti niti kune kazne.

A toga dana nije samo Maria kupila alkoholno piće.
- Bilo nas je desetak. Svi su kupovali alkohol, a ja sam trebala kupiti apsint. Ali nije ovo prvi put, nikad nas nitko ne traži osobnu – sramežljivo pred majkom govori 15-godišnja Maria.

No, blagajnica u trgovini nije ih jedina toga dana mogla spriječiti da popiju alkohol.
- Bili smo na Mažurancu i pili. Prijateljica je povraćala, pa je prišao policajac i pitao nas je li sve u redu. Vidio je alkohol i nju da povraća. Ali mi smo rekli da je sve u redu i on je otišao bez drugih pitanja.

Policajac došao i otišao

Iako je shvatila da nema puno nade da će odgovorni platiti kaznu, Nataša M. odlučna je ići do kraja.
- Rekli su mi da mogu jedino otići na policiju i prijaviti ih za ugrožavanje života, pa ću to i pokušati. Strašno je da djeci svakodnevno prodaju alkohol, a da se nikog za to ne kažnjava.

Ovim je slučajem zgrožena i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.
- Zabrinjava nas da se unatoč jasnoj zakonskoj zabrani alkohol i dalje prodaje maloljetnicima i da se pronalaze nevjerojatne isprike za nesankcioniranje prekršitelja. Tako pokazujemo da nam nije stalo do stvarne zaštite djece, već do forme.

Ured za pravobraniteljicu zatražio je dodatno očitovanje Državnog inspektorata.
- Ako je točno da se na temelju prijave ne može ništa poduzeti, onda zakonsku regulativu treba promijeniti. Ako je za sankcija nužno da se inspekcija zatekne na licu mjesta, onda je takva zakonska regulativa neučinkovita – kazuje Mila Jelavić.

No, s obzirom na ažurnost mijenjanja domaćih zakona, još će mnogi maloljetnici u hrvatskim dućanima pod budnim okom prodavača kupovati alkohol.

Ključne riječi

Komentara 43

OB
-obrisani-
17:04 23.06.2010.

Na blagajni treba stajati natpis: Osobama mladjim od 18 godina zabranjena prodaja alkohola i cigareta. ispod toga: Potrebna indentifikacija Ispod toga: Kazna prodavacu 1000 kuna (na primjer) I to je kraj svake diskusije. Prodavac ima pravo u svakom trenu trazitii mladoliku osobu da pokaze vozacku ili osobnu radi identifikacije. Gotova prica. Prodavac je svoj dio odradio. Djevojka nema osobnu, zao mi je nema pica. I nikog nije briga tko koga kako odgaja...

VO
Vorosmart
23:52 22.06.2010.

Pisanja luda nalaze se svuda! Radi takvih kao što su nižepotpisani,trgovac koji je uslužio piće i policajac kojeg boli ona stvar što se djeca nasred grada oblokavaju i bljuju,sustav vrijednosti je totalno poremećen. Parkiraj gdje stigneš,pišaj gdje stigneš,prevari državu gdje stigneš,kupi ispit kupi radno mjesto itd. Medijsku pažnju dobivaju mediokriteti i bizarni događaji,a učenje,rad,kultura,poštenje se zanemaruju.Nije ni čudo da sve više sličimo amerikancima.Živio Veliki brat,fast food i rap.

NT
ntblzg
21:24 22.06.2010.

Pa opet su krivi oni koji su najmanje krivi. Kako su to roditelji odgojili djecu koji kupuju tolike i takve količine alkohola?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije